Polubiłam dynię w zeszłym roku, bo jak się okazało smakuje wspaniale ze słodkimi i słonymi daniami. Bardzo lubię dynię z makaronem, ryżem, jako dodatek do drugiego dania, a przede wszystkim lubię dynię na słodko!Do mojego Ciasta dyniowo - czekoladowego i Ciasta dyniowego z cynamonem i lukrem waniliowym dołączają dzisiaj pączki, a właściwie donuts pachnące goździkami, gałką muszkatołową i cynamonem. Pączki są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu, jeśli nie macie foremek do donuts możecie użyć foremek do muffinek. Najwspanialsze jeszcze ciepłe, zanurzone w maśle i obtoczone w cukrze z dodatkiem cynamonu, do tego szklanka mleka i jak dla mnie... pełnia szczęścia!
Składniki na około 12 sztuk:
- 1 3/4 szklanki* mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3/4 szklanki puree z dyni
Do obtoczenia:
- około 110 gr. masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1-2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
- Ustawić piekarnik na 175 st.
- Posmarować masłem foremki do pączków lub muffinek .
- W misce wymieszać mąkę, proszek, sól i przyprawy.
- W drugiej misce wymieszać olej, cukier, jajko, wanilię i puree z dyni.
- Połączyć składniki mieszając mikserem na niskich obrotach. Wystarczy mieszać około minuty, do czasu połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć do sac a poche i napełniać foremki.
- Pieczemy około 12 - 15 minut, następnie wykładamy na kratkę i zostawiamy na kilka minut do wystygnięcia.
- W małym rondelku roztapiamy masło , dodajemy cukier i cynamon i zamaczamy pączki.
- Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Smacznego!
Zródło: Blog ''Blue Eyed Bakers''