Strony

środa, 31 października 2012

Pączki z dynią (bez smażenia)






Polubiłam dynię w zeszłym roku, bo jak się okazało smakuje wspaniale ze słodkimi i słonymi daniami. Bardzo lubię dynię z makaronem, ryżem, jako dodatek do drugiego dania, a przede wszystkim lubię dynię na słodko!Do mojego Ciasta dyniowo - czekoladowego i Ciasta dyniowego z cynamonem i lukrem waniliowym dołączają dzisiaj pączki, a właściwie donuts pachnące goździkami, gałką muszkatołową i cynamonem. Pączki są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu, jeśli nie macie foremek do donuts możecie użyć foremek do muffinek. Najwspanialsze jeszcze ciepłe, zanurzone w maśle i obtoczone w cukrze z dodatkiem cynamonu, do tego szklanka mleka i jak dla mnie... pełnia szczęścia!


Składniki na około 12 sztuk: 
  •  1 3/4 szklanki* mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szklanki puree z dyni
Do obtoczenia:
  • około 110 gr. masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1-2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:
  1. Ustawić piekarnik na 175 st.
  2.  Posmarować masłem foremki do pączków lub muffinek .
  3. W misce wymieszać mąkę, proszek, sól i przyprawy.
  4. W drugiej misce wymieszać olej, cukier, jajko, wanilię i puree z dyni.
  5. Połączyć składniki mieszając mikserem na niskich obrotach. Wystarczy mieszać około minuty, do czasu połączenia się składników.
  6. Ciasto przełożyć do sac a poche i napełniać foremki.
  7. Pieczemy około 12 - 15 minut, następnie wykładamy na kratkę i zostawiamy na kilka minut do wystygnięcia.
  8. W małym rondelku roztapiamy masło , dodajemy cukier i cynamon i zamaczamy pączki.
  9. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Smacznego!
* szklanka = 250 ml
Zródło: Blog ''Blue Eyed Bakers''




środa, 24 października 2012

Macaron Pops (with english version)




Tak wiem wszędzie ich pełno, ale jak widzicie moje są trochę inne , artystyczne...no powiedzmy :)Chciałam je jakoś zmienić, ulepszyć, sprawić by cieszyły nie tylko podniebienie , ale i oczy.Takie Macaron Pops wspaniale nadają się na prezent, nie uważacie? Dekorować można je dowolnie, ewentualnie tylko nabić na patyczek i przewiazać wstażeczką i też będzie efektownie.To taki mój pomysł na prezent dla...dla kogo tylko chcecie.

Na około 30 -50 makaroników (w zależności od wielkości):

100 gr białek
25 gr. cukru
200 gr cukru pudru
110 gr drobno mielonych migdałów
ziarenka z 1/2 laski wanilii

Przygotowanie:
  1. W misce miksera ubijamy białka do uzyskania konsystencji piany (taka jak w wannie podczas kąpieli).
  2. Dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania blyszczącej piany (piana powinna zostać w misce po odwróceniu miski do góry nogami)
  3. Dodajemy migdały wymieszane z cukrem pudrem i wanilią.Początkowo mieszamy szybciej , a następnie zwalniamy. ( nie należy mieszać więcej niż około 50 razy)
  4. Wkładamy ciasto do sac a poche (rękaw cukierniczy ) i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy krążki o średnicy około 2 cm.
  5. Odstawiamy na 30 minut.
  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140 st okolo 10 - 15 minut.
  7. Po wyciągnieciu odstawiamy na okolo pól godziny do wystygnięcia.
  8. Dobieramy macarons w pary i nadziewamy ulubionym kremem.
Dekoracja:
  • patyczki do lizaków
  • wstążeczka
  • barwniki spożywcze w żelu
  • odrobina fantazji

UWAGI:
  • białka powinny zostać oddzielone od żółtek na conajmniej 2 dni przed pieczeniem ( nie więcej nic 5) i pozostawione w temp pokojowej (przykrywamy je folia spożywczą)
  • migdaly mielimy na jak najmniejsze kawałeczki , przed dodaniem można je przesiać przez sitko
  • jeśli po upieczeniu ciasteczka nie odchodzą od papieru to wkładamy je do piekarnika na kilka dodatkowych minut lub wlewamy pod papier kilka kropel wody.
  • jeśli chcemy dodać barwnik to najlepiej użyć takiego w żelu i dodać go zaraz po cukrze pudrze i migdałach.
  • ciasteczka mozna mrozić (choć ja nigdy nie próbowałam) lub przechowywać w szczelnie zamkniętym (najlepiej metalowym ) pudelku przez kilka dni (w zależności od użytego kremu)




For the shells:
90 gr egg whites (use eggs whites that have been preferably left 3-5 days in the fridge, covered or 24-36hrs at room temperature, covered)
25 gr granulated sugar
200 gr powdered sugar
110 gr almonds (slivered, blanched, sliced, whatever you like)
vanilia

Prepare the macarons:
  1. In a mixer whip the egg whites to a foam, (think bubble bath foam) gradually add the sugar until you obtain a glossy meringue (think shaving cream). Do not overbeat your meringue or it will be too dry.
  2. Mix together powdered sugar and grounded almonds.
  3. Add them to the meringue, give it a quick fold to break some of the air and then fold the mass carefully until you obtain a batter that falls back on itself after counting to 10.
  4. Give quick strokes at first to break the mass and slow down. The whole process should not take more than 50 strokes. Test a small amount on a plate: if the tops flattens on its own you are good to go. If there is a small beak, give the batter a couple of turns.
  5. Fill a pastry bag fitted with a plain tip with the batter and pipe small rounds (2centimeters) onto baking paper . Let the macarons sit out for 30 minutes to an hour to harden their shells a bit. In the meantime, preheat the oven to 140 C.
  6. When ready, bake for 15 to 20 minutes, depending on their size.
  7. Let cool. Once baked and if you are not using them right away, store them in an airtight container out of the fridge for a couple of days or in the freezer.


Żródło: Blog Tartellete Macarons Tutorial

czwartek, 18 października 2012

Jesienne mini jabłeczniki z chrupiącą skórką (with english version)




Jesień idzie, nie ma na to rady....
Z czym kojarzy Wam się jesień....mi przychodzą do głowy góry, bo góry jesienią są najpiękniejsze. Mienią się wszystkimi odcieniami brązu, żółci, pomarańczy.Wspaniale jest iść szlakiem i szurać stopami pośród liści, zbierać kasztany, żołędzie. Tęskno mi do gór,do schronisk w górach i do tatrzańskiej szarlotki. Kiedy jeżdziłam w Tatry i na szlaku było ciężko myślałam o schronisku i szarlotce (od razu łatwiej się szło). Spróbowałam jej chyba we wszystkich schroniskach jakie odwiedziłam szkoda, że nie mogę sobie przypomnieć , gdzie smakowała najlepiej. Dziś proponuję takie mini szarlotki z wspaniałą chrupiąca skórką do zabrania na jesienne spacery, jeśli oczywiście po drodze nie ma tatrzańskego schroniska. A do szarlotek wspaniała jesienna piosenka.
Składniki na 12 babeczek:
  • 250 gr. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 115 gr. masła
  • 200 gr. cukru ( użyłam 100 gr. cukru białego i 100 gr. cukru trzcinowego )
  • 2jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 190 gr. jabłek w kawałkach (użyłam 200 gr. jabłek w kawałkach plus 200 gr. jabłek startych)
  • dodałam łyżeczkę cynamonu 
  • dodałam 2 łyżki rodzynek nasączonych przez kilka minut w gorącej wodzie.
 Sposób przygotowania babeczek :
  1.  Piekarnik ustawiamy na 180 st.
  2. Przygotowujemy foremkę do muffinek i papilotki.
  3. W misce mieszamy jabłka,cukier, cynamon i rodzynki.
  4. W misce miksera ubijamy masło i jajka przez około 5 minut na średnich obrotach, ( na początku masa może być niejednolita, ale po dodaniu  mąki osiągnie wymagana konsystencję)
  5. Dodajemy mąkę ( dodałam również sok ,który w międzyczasie ''puściły'' jabłka, ponieważ ciasto było dość gęste i ciężko było je mieszać ).
  6. Dodajemy wanilię i jabłka i mieszamy.
  7. Wkładamy do foremek.

Kruszonka:
  • 75 gr. cukru trzcinowego
  • 1 łyżka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 15 gr. masła 
 Sposób przygotowania:
  1. Masło rozpuszczamy na małym ogniu.
  2. Dodajemy cukier.
  3. Dodajemy mąkę,
  4. Mieszamy i posypujemy babeczki.


Źródło : www.allrecipes.com Apple Strudel Muffins ( przepis zmodyfikowany)




 English version:


Ingredients for 12 muffins:

250 gr. flour
Directions
  1. Preheat oven to 190 degrees C.
  2.  Grease a 12 cup muffin pan.
  3. Cut apples and put them aside together with 100 gr. sugar.
  4. In a medium bowl, mix flour, baking powder, baking soda and salt.
  5. In a large bowl, beat together butter, sugar and eggs until smooth. Mix in vanilla.
  6.  Stir in apples, and gradually blend in the flour mixture.
  7. Spoon the mixture into the prepared muffin pan.
  8. Melt the butter (it should be quite warm) and add brown sugar, flour and cinnamon. Mix together and sprinkle over tops of mixture in muffin pan.
  9. Bake 20 minutes in the preheated oven (180 C), or until a toothpick inserted in the center of a muffin comes out clean.

                       From :Allrecipes (Apple Strudel Muffins) modifacated

piątek, 12 października 2012

Nutella i Rocher - para doskonała!





Pyszne, pyszne , pyszne...takie właśnie były te babeczki.Wspaniałe dla wielbicieli kremów wszelkich, czekolady i Nutelli oczywiście. Nie byłam przekonana do tego kremu , bo nie przepadam za ''Buttercream'', ale postanowiłam spróbować wersji na bazie bezy szwajcarskiej (brzmi groźnie i trudno, ale w sumie nie miałam z nim żadnego problemu). Krem jest delikatny, miękki i słodki ,ale nie za słodki , a do tego świetnie nadaje się do dekoracji i co najważniejsze wprawił w zachwyt moją Mamę!




Składniki na 12 babeczek:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka plus 2 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki plus 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 115 gr. masła
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki gorącej kawy (można zastąpić gorącą wodą)
  • 12 Ferrero Rocher
 Przygotowanie:
  1. W misce mieszamy kakao, cukier, sodę i sól.
  2. W osobnej misce ubijamy lekko masło, jajka i wanilię ( około 1 minuty na średnich obrotach).
  3. Do miski z sypkimi składnikami dodajemy ubite jajka z masłem i miksujemy około pól minuty (w czasie miksowania miskę można przykryć wilgotną ściereczką , żeby mąka nie pokryła kuchni).
  4. Dodajemy kawę rozpuszczalną oraz pól szklanki gorącej kawy i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  5. Napełniamy foremki do 2/3 wysokości (Ciasto będzie dość rzadkie , wiec do napełniania papilotek możemy użyć dzbanka z dziobkiem.)
  6. Wkładamy do każdej foremki czekoladkę Rocher.
  7. Pieczemy około 20 - 25 min w temp. 180 st.
  Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej: (przygotowałam pół porcji)

  • 5 białek
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 480 gr. masła miękkiego masla
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki Nutelli (chociaż przygotowałam pół porcji kremu to Nutelli użyłam troszkę więcej niż 1/4 szklanki....nie muszę chyba wyjaśniać dlaczego :)


Przygotowanie kremu:
  1. W szklanej lub metalowej misce umieszczamy białka i cukier. Ubijamy nad parą do osiągnięcia temperatury 70 st ( tu przyda się termometr cukierniczy).
  2. Zawartość naczynia umieszczamy w misce miksera i ubijamy na średnich obrotach aż masa wystygnie i podwoi objętość , okolo 10 - 12 minut.
  3. Dodajemy kawałki miękkiego masła. Masa może wyglądać na zważoną , ale nie należy się tym przejmować tylko miksować dalej, ponieważ szybko powróci do konsystencji kremu.
  4. Dodajemy kolejno sól, wanilię i Nutellę.
  5. Mieszamy do połączenia składników.
  6. Wkładamy do sac a poche (rękaw cukierniczy) i dekorujemy ( można włożyć do lodówki na około 15, co ułatwi dekorację).
 Do dekoracji :
  • 6 połówek lub 12 całych Ferrero Rocher

Uwagi:

Jeśli przechowujemy babeczki w lodówce, to należy je wyjąć z lodówki na 10 - 15 minut przed podaniem, krem najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej.


Źródło : Alice Medrich for Scharffen Berger Chocolate Maker i Bakers Royale

sobota, 6 października 2012

Suflet, który nie opada - Lodowy suflet figowy



Przygotowywaliście kiedyś suflet? Ja nigdy , jakoś nie miałam odwagi , bo podobno trudny, często się nie udaje i do tego chętnie opada. Dla tych wszystkich , którzy podobnie jak ja nie przymierzali się do tego deseru, proponuję owocowy suflet lodowy. Gwarantuję, że nie opadnie, a i z przygotowaniem nie powinno być większych problemów. 
Ten słodki deser powstał na pożegnanie ostatnich ciepłych dni i z ostatnich, wspaniałych i słodkich fig. 



Składniki na suflet (około 1 litra):

  • 350 ml puree owocowego w moim przypadku pure figowe (owoce typu maliny lub banany są gotowe zaraz po zmiksowaniu, owoce takie jak jabłka czy gruszki musimy obrać, pokroić na kawałki, a następnie gotować z kilkoma łyżkami wody aż zmiękną i wtedy miksujemy)
  • beza włoska*
  • 400 ml śmietany kremówki 

Puree:
  1.  Obieramy figi i kroimy na ćwiartki.
  2. Miksujemy w blenderze.
  3. Podgrzewamy przez chwilę w mikrofalówce lub w garnku z kilkoma łyżkami wody (należy uważać, żeby nie przypalić owoców) tak , aby owoce się lekko puściły sok, a białe części fig nabrały złotego koloru.
  4. Odstawiamy do wystygnięcia.
Beza włoska * :
  • 250 gr cukru
  • 60 ml wody
  • 5 białek
  1. Cukier i wodę podgrzać do temperatury 116 - 118 st.(wsypujemy cukier do garnka i wlewamy wodę, nie mieszamy, jeśli cukier zacznie się karamelizować na ściankach garnka , przemywamy ścianki pędzelkiem zanurzonym w wodzie)
  2. Odstawić na kilka minut , w międzyczasie ubijamy białka na sztywną pianę.
  3. Powoli dodajemy gorący syrop do białek, cały czas ubijając (syropu nie wlewamy bezpośrednio na białka lecz po ściankach naczynia, w którym ubijamy białka).
 Przygotowanie deseru:
 

  1.  Do musu owocowego dodajemy bezę włoską mieszając powoli , następnie dodajemy ubitą śmietanę. 
  2. Przygotowujemy nasze pojemniczki na suflet. Ja owinęłam moje grubą folia, tak aby wystawała na około centymetr ponad brzegi.
  3. Wypełniamy pojemniczki musem i odstawiamy do lodówki lub (dla bardziej niecierpliwych) do zamrażarki.
  4. Kiedy mus stężeje możemy ściągnąć foliowe kołnierze  i przyozdobić suflety według uznania.
  5. Przed podaniem pozostawiamy deser na około 10 - 15 min w temperaturze pokojowej.

*oprócz bezy włoskiej rozróżniamy jeszcze bezy szwajcarską i francuską. O różnicach między nimi napiszę w jednym z kolejnych postów. Czy ktoś jest zainteresowany?
 




Suflet zainspirowany ....





Zrodlo : Les Cordon Bleu ''Desserts''

czwartek, 4 października 2012

Babeczki z ulubionym kremem i udział w konkursie.




Dziś łatwe i szybkie babeczki kakaowe z moim ulubionym kremem na bazie serka Philadelpha.
Babeczki wzięły udział w słodkim konkursie organizowanym  przez blog Dusiowa Kuchnia. Konkurencja była duża i niestety nie udało mi się wygrać (konkursowa galeria tutaj ), ale postanowiłam zamieścić na blogu, może komuś się spodobają, może kogoś zainspirują, kto wie!



Krem :

Składniki: 
  • 150 gr. serka ''Philadelphia'' (koniecznie użyjcie tego sprzedawanego w papierku , a nie w pudełeczkach.Ten w pudełeczkach jest rzadszy i przez to krem będzie za rzadki)
  • 75 gr. masła w temperaturze pokojowej
  • 115 gr. cukru pudru
  • skórka z jednej cytryny lub łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
Sposób przygotowania :
  1. Wszystkie składniki miksujemy.
  2. Umieszczamy w sac a poche (rękaw dekoratorski).
  3. Wkładamy na około 1/2 h do lodówki.
  4. Dekorujemy!


Babeczki :
Składniki na około 12 sztuk:
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • 175 g cukru pudru
  • 250 ml mleka
  • 90 ml oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • opcjonalnie starte lub rozdrobniona gorzka czekolada
          Sposób przygotowania:
  1. W misce mieszamy składniki suche
  2.  W drugiej misce mieszamy składniki mokre.
  3.  Następnie wlewamy mokre składniki do suchych i szybko mieszamy
  4.  Ciasto wylewamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami.
  5.  Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180oC.
 Żródło : Moje wypieki (muffinki )