Strony

środa, 31 października 2012

Pączki z dynią (bez smażenia)






Polubiłam dynię w zeszłym roku, bo jak się okazało smakuje wspaniale ze słodkimi i słonymi daniami. Bardzo lubię dynię z makaronem, ryżem, jako dodatek do drugiego dania, a przede wszystkim lubię dynię na słodko!Do mojego Ciasta dyniowo - czekoladowego i Ciasta dyniowego z cynamonem i lukrem waniliowym dołączają dzisiaj pączki, a właściwie donuts pachnące goździkami, gałką muszkatołową i cynamonem. Pączki są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu, jeśli nie macie foremek do donuts możecie użyć foremek do muffinek. Najwspanialsze jeszcze ciepłe, zanurzone w maśle i obtoczone w cukrze z dodatkiem cynamonu, do tego szklanka mleka i jak dla mnie... pełnia szczęścia!


Składniki na około 12 sztuk: 
  •  1 3/4 szklanki* mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szklanki puree z dyni
Do obtoczenia:
  • około 110 gr. masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1-2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:
  1. Ustawić piekarnik na 175 st.
  2.  Posmarować masłem foremki do pączków lub muffinek .
  3. W misce wymieszać mąkę, proszek, sól i przyprawy.
  4. W drugiej misce wymieszać olej, cukier, jajko, wanilię i puree z dyni.
  5. Połączyć składniki mieszając mikserem na niskich obrotach. Wystarczy mieszać około minuty, do czasu połączenia się składników.
  6. Ciasto przełożyć do sac a poche i napełniać foremki.
  7. Pieczemy około 12 - 15 minut, następnie wykładamy na kratkę i zostawiamy na kilka minut do wystygnięcia.
  8. W małym rondelku roztapiamy masło , dodajemy cukier i cynamon i zamaczamy pączki.
  9. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Smacznego!
* szklanka = 250 ml
Zródło: Blog ''Blue Eyed Bakers''




15 komentarzy:

  1. świetne te ponczusie! a te foremki...

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne te donuts :) Nie widziałam jeszcze nigdy takich foremek, muszę się za nimi rozejrzeć w sklepach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. robilam ostatnio , swietnie smakuja.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana, a ile tego puree z dyni? Bo nie jestem pewna czy szklanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upssss 3/4 szklanki puree z dyni, przepraszam już poprawiłam.

      Usuń
  5. kurczę, kilka dni mnie u Ciebie nie było i już takie pyszności się pojawiają :) Już od jakiegoś czasu rozglądam się za odpowiednimi foremkami. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jestem ciekawa smaku, bo wyglądają przepysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Duyni w takim wydaniu jeszcze nie jadlam, ale na pewno wyprobuje Twoj przepis bo wygladaja nieziemsko:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Myślisz,że można wymieszać mąkę pszenną np. z pełoziarnistą, razową lub orkiszową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można użyć 50 % mąki ''zwykłej'' i 50 % pełnoziarnistej, razowej lub orkiszowej.

      Usuń
  9. A ja juz wpadalam w kompleksy, ze udalo Ci sie zrobic tak idealnie identyczne i rowniutkie paczki! Na szczescie widze, ze mozna uzyc foremki, wiec mi ulzylo ;)

    Bardzo smaczna propozycja! Dziekuje za udzial w Festiwalu i zapraszam do lektury podsumowania :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Siedziałam z cyrklem i wycinałam pączusie :))) Pyszny ten Twoj Festiwal chętnie poczytam i poeksperymentuje.Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  10. Świetne pączusie :) Muszę koniecznie wypróbować z dodatkiem dyni :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!