Polubiłam dynię w zeszłym roku, bo jak się okazało smakuje wspaniale ze słodkimi i słonymi daniami. Bardzo lubię dynię z makaronem, ryżem, jako dodatek do drugiego dania, a przede wszystkim lubię dynię na słodko!Do mojego Ciasta dyniowo - czekoladowego i Ciasta dyniowego z cynamonem i lukrem waniliowym dołączają dzisiaj pączki, a właściwie donuts pachnące goździkami, gałką muszkatołową i cynamonem. Pączki są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu, jeśli nie macie foremek do donuts możecie użyć foremek do muffinek. Najwspanialsze jeszcze ciepłe, zanurzone w maśle i obtoczone w cukrze z dodatkiem cynamonu, do tego szklanka mleka i jak dla mnie... pełnia szczęścia!
Składniki na około 12 sztuk:
- 1 3/4 szklanki* mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3/4 szklanki puree z dyni
Do obtoczenia:
- około 110 gr. masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1-2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
- Ustawić piekarnik na 175 st.
- Posmarować masłem foremki do pączków lub muffinek .
- W misce wymieszać mąkę, proszek, sól i przyprawy.
- W drugiej misce wymieszać olej, cukier, jajko, wanilię i puree z dyni.
- Połączyć składniki mieszając mikserem na niskich obrotach. Wystarczy mieszać około minuty, do czasu połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć do sac a poche i napełniać foremki.
- Pieczemy około 12 - 15 minut, następnie wykładamy na kratkę i zostawiamy na kilka minut do wystygnięcia.
- W małym rondelku roztapiamy masło , dodajemy cukier i cynamon i zamaczamy pączki.
- Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Smacznego!
Zródło: Blog ''Blue Eyed Bakers''
świetne te ponczusie! a te foremki...
OdpowiedzUsuńŚwietne te donuts :) Nie widziałam jeszcze nigdy takich foremek, muszę się za nimi rozejrzeć w sklepach :)
OdpowiedzUsuńMadzialena możesz piec w foremkach do muffinek.
Usuńrobilam ostatnio , swietnie smakuja.
OdpowiedzUsuńKochana, a ile tego puree z dyni? Bo nie jestem pewna czy szklanki?
OdpowiedzUsuńUpssss 3/4 szklanki puree z dyni, przepraszam już poprawiłam.
Usuńkurczę, kilka dni mnie u Ciebie nie było i już takie pyszności się pojawiają :) Już od jakiegoś czasu rozglądam się za odpowiednimi foremkami. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńjestem ciekawa smaku, bo wyglądają przepysznie;)
OdpowiedzUsuńDuyni w takim wydaniu jeszcze nie jadlam, ale na pewno wyprobuje Twoj przepis bo wygladaja nieziemsko:)
OdpowiedzUsuńMyślisz,że można wymieszać mąkę pszenną np. z pełoziarnistą, razową lub orkiszową?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można użyć 50 % mąki ''zwykłej'' i 50 % pełnoziarnistej, razowej lub orkiszowej.
UsuńA ja juz wpadalam w kompleksy, ze udalo Ci sie zrobic tak idealnie identyczne i rowniutkie paczki! Na szczescie widze, ze mozna uzyc foremki, wiec mi ulzylo ;)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna propozycja! Dziekuje za udzial w Festiwalu i zapraszam do lektury podsumowania :)
Pozdrawiam!
Siedziałam z cyrklem i wycinałam pączusie :))) Pyszny ten Twoj Festiwal chętnie poczytam i poeksperymentuje.Pozdrawiam serdecznie.
UsuńŚwietne pączusie :) Muszę koniecznie wypróbować z dodatkiem dyni :)
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuń