Tak wiem wszędzie ich pełno, ale jak widzicie moje są trochę inne , artystyczne...no powiedzmy :)Chciałam je jakoś zmienić, ulepszyć, sprawić by cieszyły nie tylko podniebienie , ale i oczy.Takie Macaron Pops wspaniale nadają się na prezent, nie uważacie? Dekorować można je dowolnie, ewentualnie tylko nabić na patyczek i przewiazać wstażeczką i też będzie efektownie.To taki mój pomysł na prezent dla...dla kogo tylko chcecie.
Na około 30 -50 makaroników (w zależności od wielkości):
100 gr białek
25 gr. cukru
200 gr cukru pudru
110 gr drobno mielonych migdałów
ziarenka z 1/2 laski wanilii
Przygotowanie:
- W misce miksera ubijamy białka do uzyskania konsystencji piany (taka jak w wannie podczas kąpieli).
- Dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania blyszczącej piany (piana powinna zostać w misce po odwróceniu miski do góry nogami)
- Dodajemy migdały wymieszane z cukrem pudrem i wanilią.Początkowo mieszamy szybciej , a następnie zwalniamy. ( nie należy mieszać więcej niż około 50 razy)
- Wkładamy ciasto do sac a poche (rękaw cukierniczy ) i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy krążki o średnicy około 2 cm.
- Odstawiamy na 30 minut.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140 st okolo 10 - 15 minut.
- Po wyciągnieciu odstawiamy na okolo pól godziny do wystygnięcia.
- Dobieramy macarons w pary i nadziewamy ulubionym kremem.
- patyczki do lizaków
- wstążeczka
- barwniki spożywcze w żelu
- odrobina fantazji
UWAGI:
- białka powinny zostać oddzielone od żółtek na conajmniej 2 dni przed pieczeniem ( nie więcej nic 5) i pozostawione w temp pokojowej (przykrywamy je folia spożywczą)
- migdaly mielimy na jak najmniejsze kawałeczki , przed dodaniem można je przesiać przez sitko
- jeśli po upieczeniu ciasteczka nie odchodzą od papieru to wkładamy je do piekarnika na kilka dodatkowych minut lub wlewamy pod papier kilka kropel wody.
- jeśli chcemy dodać barwnik to najlepiej użyć takiego w żelu i dodać go zaraz po cukrze pudrze i migdałach.
- ciasteczka mozna mrozić (choć ja nigdy nie próbowałam) lub przechowywać w szczelnie zamkniętym (najlepiej metalowym ) pudelku przez kilka dni (w zależności od użytego kremu)
For the shells:
90 gr egg whites (use eggs whites that have been preferably left 3-5 days in the fridge, covered or 24-36hrs at room temperature, covered)
25 gr granulated sugar
200 gr powdered sugar
110 gr almonds (slivered, blanched, sliced, whatever you like)
vanilia
Prepare the macarons:
- In a mixer whip the egg whites to a foam, (think bubble bath foam) gradually add the sugar until you obtain a glossy meringue (think shaving cream). Do not overbeat your meringue or it will be too dry.
- Mix together powdered sugar and grounded almonds.
- Add them to the meringue, give it a quick fold to break some of the air and then fold the mass carefully until you obtain a batter that falls back on itself after counting to 10.
- Give quick strokes at first to break the mass and slow down. The whole process should not take more than 50 strokes. Test a small amount on a plate: if the tops flattens on its own you are good to go. If there is a small beak, give the batter a couple of turns.
- Fill a pastry bag fitted with a plain tip with the batter and pipe small rounds (2centimeters) onto baking paper . Let the macarons sit out for 30 minutes to an hour to harden their shells a bit. In the meantime, preheat the oven to 140 C.
- When ready, bake for 15 to 20 minutes, depending on their size.
- Let cool. Once baked and if you are not using them right away, store them in an airtight container out of the fridge for a couple of days or in the freezer.
Żródło: Blog Tartellete Macarons Tutorial
Piękne! Aż szkoda je jeść :)
OdpowiedzUsuńCudowne!!! Mogę jednego w prezencie?
OdpowiedzUsuńMałe cuda! :) Przypominają mi lizaki, które jadałam w dzieciństwie, też miały taki nadruk w kształcie kwiatka :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCudny pomysł i baaardzo artystyczny! Nie potrafiłabym takich zrobić, a Twoje wyglądają pięknie :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
Piękne :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam lizaki ale w takiej formie jeszcze nie probowalam...wygladaja smakowicie i przepieknie:)
OdpowiedzUsuńJeny, wyglądają po prostu cudownie! Masz talent :)
OdpowiedzUsuńDziewczyno, masz talnet:) Brak mi słów, są piękne:)
OdpowiedzUsuńhmmm...sliczne:)
OdpowiedzUsuń