Jesień idzie, nie ma na to rady....
Z czym kojarzy Wam się jesień....mi przychodzą do głowy góry, bo góry jesienią są najpiękniejsze. Mienią się wszystkimi odcieniami brązu, żółci, pomarańczy.Wspaniale jest iść szlakiem i szurać stopami pośród liści, zbierać kasztany, żołędzie. Tęskno mi do gór,do schronisk w górach i do tatrzańskiej szarlotki. Kiedy jeżdziłam w Tatry i na szlaku było ciężko myślałam o schronisku i szarlotce (od razu łatwiej się szło). Spróbowałam jej chyba we wszystkich schroniskach jakie odwiedziłam szkoda, że nie mogę sobie przypomnieć , gdzie smakowała najlepiej. Dziś proponuję takie mini szarlotki z wspaniałą chrupiąca skórką do zabrania na jesienne spacery, jeśli oczywiście po drodze nie ma tatrzańskego schroniska. A do szarlotek wspaniała jesienna piosenka.
Składniki na 12 babeczek:
- 250 gr. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 115 gr. masła
- 200 gr. cukru ( użyłam 100 gr. cukru białego i 100 gr. cukru trzcinowego )
- 2jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 190 gr. jabłek w kawałkach (użyłam 200 gr. jabłek w kawałkach plus 200 gr. jabłek startych)
- dodałam łyżeczkę cynamonu
- dodałam 2 łyżki rodzynek nasączonych przez kilka minut w gorącej wodzie.
- Piekarnik ustawiamy na 180 st.
- Przygotowujemy foremkę do muffinek i papilotki.
- W misce mieszamy jabłka,cukier, cynamon i rodzynki.
- W misce miksera ubijamy masło i jajka przez około 5 minut na średnich obrotach, ( na początku masa może być niejednolita, ale po dodaniu mąki osiągnie wymagana konsystencję)
- Dodajemy mąkę ( dodałam również sok ,który w międzyczasie ''puściły'' jabłka, ponieważ ciasto było dość gęste i ciężko było je mieszać ).
- Dodajemy wanilię i jabłka i mieszamy.
- Wkładamy do foremek.
Kruszonka:
- 75 gr. cukru trzcinowego
- 1 łyżka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 15 gr. masła
- Masło rozpuszczamy na małym ogniu.
- Dodajemy cukier.
- Dodajemy mąkę,
- Mieszamy i posypujemy babeczki.
English version:
Ingredients for 12 muffins:
250 gr. flour
Directions
- Preheat oven to 190 degrees C.
- Grease a 12 cup muffin pan.
- Cut apples and put them aside together with 100 gr. sugar.
- In a medium bowl, mix flour, baking powder, baking soda and salt.
- In a large bowl, beat together butter, sugar and eggs until smooth. Mix in vanilla.
- Stir in apples, and gradually blend in the flour mixture.
- Spoon the mixture into the prepared muffin pan.
- Melt the butter (it should be quite warm) and add brown sugar, flour and cinnamon. Mix together and sprinkle over tops of mixture in muffin pan.
- Bake 20 minutes in the preheated oven (180 C), or until a toothpick inserted in the center of a muffin comes out clean.
From :Allrecipes (Apple Strudel Muffins) modifacated
Wyglądają cudnie.
OdpowiedzUsuńpiękne te muffiny. na tej białej paterze wyglądają cudownie!
OdpowiedzUsuńwłaśnie na taką babeczkę miałabym ochotę, najlepiej na ciepło :)
OdpowiedzUsuń