poniedziałek, 20 września 2010

Proste ciasto z dżemem

W tym roku pierwszy raz robiłam dżemy figowe, pomarańczowe, śliwkowe, brzoskwiniowe, cytrynowe.
Dżem najlepiej smakuje na śniadanie z chlebem i szklanką mleka. Pragnąc urozmaicić śniadania upiekłam to proste ciasto, które można  przygotować z dowolnym dżemem i zajadać się nim nie tylko na śniadanie.Ostatnio eksperymentuję z różnymi rodzajami mąki i do tego przepisu użyłam mąki ryżowej.

Źródło : www.cookaround.com


200 gr. mąki (użyłam mąki ryżowej)
170 gr cukru (użyłam brązowego cukru)
170 gr. miękkiego masła
2 jajka i 1 żółtko roztrzepane widelcem
1 łyżeczka proszku do pieczenia
starta skórka cytrynowa
szczypta soli
około 200 gr. ulubionego dżemu
mielone migdały do dekoracji 
opcjonalnie 2 łyżki kakao

Wymieszać mąkę, cukier ,starta skórkę cytrynową, proszek do pieczenia i sól.Mieszając mikserem dodać jajkai masło.Ciasto rozsmarować na blaszce o średnicy 26 cm ,wyłożonej papierem do pieczenia.Na powierzchni formować zagłębienia za pomocą łyżki , a następnie wypełnić je dżemem.Piec w temperaturze 180 st przez około 35 minut.Gotowe!

piątek, 3 września 2010

Chleb gryczany



Postanowiłam upiec chleb na prawdziwym żytnim zakwasie, wybrałam się do sklepu i kupiłam mąkę....niestety nieodpowiednią, ale skoro już ją kupiłam, to trzeba ja jakoś wykorzystać i tak powstał chleb gryczany i nie tylko, ale o tym w następnym odcinku...

 Chleb gryczany
Źródło:Przeglądnełam tak dużo przepisów, że niestety umknął mi adres strony, na której znalazłam ten przepis.
Składniki:
40 g drożdży lub 2,5 paczki drożdży suszonych
1 łyżeczka cukru
500 g mąki gryczanej
300 g nieoczyszczonej mąki pszennej
ok. 350 ml ciepłej wody
3 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy z oliwek
Drożdże rozmieszaj ze 100 ml wody i łyżeczką cukru, odstaw na 10-15 minut. Zmieszaj wszystkie suche składniki, dodaj oliwę i rozpuszczone drożdże, zacznij wyrabiać ciasto, stopniowo dodając wody (ilość wody może różnić się od podanej, w zależności od typu mąki, jakiego użyjesz). Dobrze wyrobione ciasto powinno być sprężyste, odchodzić od rąk i blatu, a po naciśnięciu, wracać do pierwotnego kształtu. Teraz możesz odstawić je na około godzinę do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu, wyrób ciasto jeszcze raz przez około 2-3 minuty. Uformuj bochenek i powtórnie zostaw na godzinę do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz chlebek przez ok. 30-35 minut.Ja z połowy porcji upiekłam chlebek w keksówce długości 23 cm. Gotowe!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails