W tym tygodniu znalazłam trochę czasu, a i pogoda była sprzyjająca (lało całymi dniami!), więc upiekłam moje ulubione kruche ciasteczka, przygotowałam royal icing i do dzieła! Tak powstały dekorowane ciasteczka , które wezmą udział w konkursie organizowanym przez Tortownię...trzymajcie kciuki!
Na
około 25 średniej wielkości ciastek:
Inne wersje smakowe:
Czekoladowa
: zastąpić 50 gr. mąki 50 gr. kakao
Cytrynowa:
starta skorka z jednej cytryny
Pomarańczowa:
drobno starta skórka z jednej pomarańczy
Sposób
przygotowania:
W oryginale używa się robota kuchennego, ale ja zarabiam ciasto kruche zawsze ręcznie, żeby nie ''przedobrzyć'' i nie uzyskać ciastek, które po upieczeniu tracą kształt.
Zagniatamy masło i cukier , aż do połączenia składników.
Dodajemy jajko, łączymy z cukrem i masłem, a na koniec wsypujemy mąkę.
Zagniatamy, aż składniki dobrze się połączą, formujemy kulę.
Ciasto zawijamy w folię przezroczystą i odstawiamy do lodówki na nie mniej niż godzinę.
Rozwałkowujemy i wycinamy ciastka, po czym wkładamy je na kilka minut do lodówki lub zamrażarki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez około 10 min .( musimy pamiętać, żeby piec ciastka o jednakowej wielkości inaczej mniejsze się przypala , a większe będą jeszcze surowe).
Odstawić do wystygnięcia.
Royal icing (
najprostszy przepis)
Do miseczki wkładamy białko i rozbełtujemy trzepaczką.
Powoli dodajemy przesiany cukier puder i kilka kropel soku z cytryny (spowoduje, że lukier będzie bielszy) i ciągle mieszamy, aż do osiągnięcia konsystencji pasty do zębów. (do lukrowania ciastek użyłam lukru z dodatkiem kilku kropel wody, natomiast do zrobienia kwiatków i listków lukier musi być dodatkowo zagęszczony cukrem pudrem)
UWAGA:
Po przygotowaniu, royal icing najlepiej przechowywać w hermetycznym pudełku, ponieważ bardzo szybko wysycha.
W przepisie użyte zostały surowe białka, dlatego dobrze jest lukier przechowywać w lodówce lub użyć białek w proszku.
wszystkie przyrządy użyte do przygotowania royal icing muszą być odtłuszczone ( ja przecieram je sokiem z cytryny) w przeciwnym wypadku lukier nie będzie nadawał się do użycia.