sobota, 24 listopada 2012

Słodkie różyczki i paczka dla Blogera





Dziś tylko kilka słów, jedno zdjęcie, żadnego przepisu i znowu lukier królewski. Przygotowałam dekorację , brakuje tylko tortu , na którym można ją umieścić. Czy znajdę czas...trudno powiedzieć , bo w kolejce czekają ciasteczka na różne okazje, torty i nie tylko.

Przy okazji chciałam Was zachęcić do udziału w akcji "Świąteczna paczka dla Blogera'' organizowanej przez blog Planeta Smaku


Ja już myślę nad jakimś słodkim prezentem dla ....no właśnie na kogo wypadnie?

piątek, 16 listopada 2012

Mini torcik z damą




Uwielbiam dekorować i dlatego tym razem przedstawiam mój mały słodki, dekorowany torcik. Postanowiłam przygotować go tak jak radzi większość książek o dekoracji tortów.
Zwarte ciasto, u mnie biszkopt na maśle, przełożone i obłożone dwukrotnie kremem maślanym.Warstwa kremu została pokryta marcepanem, a na koniec lukrem plastycznym.
Muszę powiedzieć, że bałam się, że ciasto nie znajdzie wielbicieli ( dla mnie było nieco za słodkie). Okazało się jednak, że mój mąż i szwagier uwielbiają takie słodkie ciasta.Cieszę się, że torciki były nie tylko ładne, ale i dobre.









piątek, 9 listopada 2012

Aksamitny sernik potrójnie czekoladowy






Wspaniałe połączenie konsystencji i smaków. Cudownie kremowy, oszałamiająco czekoladowy, trudno mi będzie znależć lepszy sernik. Każda z jego warstw może stać się oddzielnym deserem , nie trzeba koniecznie przygotowywać całego ciasta, ale gwarantuję, że wart jest każdej minuty spędzonej przy jego przygotowaniu.

Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm.

Warstwa pierwsza - ciastka:
  • Około 30 ciasteczek typu Oreo
  • 4 łyżki masła (około 50 gr)
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  1. Kruszymy ciastka (najlepiej włożyć je do woreczka i rozdrobnić tłuczkiem lub wałkiem do ciasta).
  2. Rozpuszczamy masło.
  3. Dodajemy masło i kawę do rozdrobnionych ciastek i mieszamy.
  4. Wykładamy warstwę ciastek w tortownicy,ugniatamy delikatnie spodem szklanki i wkładamy do lodówki.

Warstwa druga - sernik:
  • 500 gram sera typu philadelphia  ( ja użyłam 250 gr. mascarpone i 250 gr. philadelphia)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 duże jajka (temperatura pokojowa)
  • 2/3 szklanki śmietanki kremówki
  1. Zagotowujemy około 1 litra wody
  2. Ustawiamy piekarnik na 160 st.
  3. Do miski miksera wkładamy ser i miksujemy przez kilka minut, aż ser stanie się kremowy.
  4. Dodajemy sól i cukier i miksujemy przez kilka kolejnych minut.
  5. Dodajemy ekstrakt z wanilii, a następnie jajka. Jajka dodajemy pojedynczo i czekamy, aż połączą się dobrze z masą.
  6. Zmniejszamy szybkość miksera i dodajemy śmietanę kremówkę.
  7. Okrągłą formę, z przygotowaną wcześniej warstwą ciastek, owijamy szczelnie ( boki i dól) w folię aluminiową i wypełniamy masą serową do połowy wysokości.
  8. W piekarniku ustawiamy duże naczynie ( typu brytfanna) i wlewamy wrzątek , do naczynia wkładamy naszą formę z masą serową, wrzątek powinien sięgać połowy formy.
  9. Pieczemy przez około 1 godzinę i 15 minut.
  10. Wyłączamy piekarnik, uchylamy delikatnie drzwiczki i zostawiamy sernik w piekarniku jeszcze na godzinę.
  11. Wyciągamy z piekarnika, zostawiamy do wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki (najlepiej na kilka godzin).

 Warstwa trzecia - mus czekoladowy:
  • 180 gr. gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
  • 1/4 szklanki plus 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  1. Czekoladę i masło rozpuszczamy w miseczce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą.
  2. Dodajemy kawę i mieszamy do połączenia się składników.
  3. Odstawiamy na kilka minut do ostudzenia.
  4. W drugiej misce ubijamy białka z 1/4 szklanki cukru na niezbyt sztywną pianę.
  5. Do czekolady dodajemy żółtka cały czas miksując na średnich obrotach.
  6. Ubitą pianę łączymy z czekoladą za pomocą szpatułki.
  7. Na koniec dodajemy śmietanę kremówkę ubitą  z resztą cukru i ekstraktem z wanilii.
  8. Mus umieszczamy na zimnej masie serowej, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki.

Warstwa czwarta - ganache kawowy:


  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 150 gr. gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka rumu lub ekstraktu z wanilii

  1. Podgrzewamy śmietanę ( musi być gorąca, ale nie możemy doprowadzić jej do wrzenia).
  2. Na rozdrobnioną czekoladę wlewamy śmietanę.
  3. Dodajemy kawę i rum i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  4. Przygotowany wcześniej sernik wyciągamy z lodówki, ściągamy obręcz formy. Na wierzch wylewamy  lekko przestudzony ganache. Smacznego!
Uwagi :
  • szklanka = 250 ml
  • przygotowanie ciasta można rozłożyć na 2 dni, w pierwszy przygotowujemy sernik ze spodem , a w drugi mus i ganach
  • piekłam ciasto w nieco mniejszej formie, ciasto , które mi zostało upiekłam w dwóch małych miseczkach z ceramiki w piekarniku bez zanurzania ich w gorącej wodzie, wyszły wspaniale, tylko delikatnie zapadły się na środku
Źródło : Blog ''Mangio da sola''

 


sobota, 3 listopada 2012

Ciasteczka na konkurs


W tym tygodniu znalazłam trochę czasu, a i pogoda była sprzyjająca (lało całymi dniami!), więc upiekłam moje ulubione kruche ciasteczka, przygotowałam royal icing i do dzieła! Tak powstały dekorowane ciasteczka , które wezmą udział w konkursie organizowanym przez Tortownię...trzymajcie kciuki!
 
Na około 25 średniej wielkości ciastek:
  • 200 gr. miękkiego masła
  • 200 gr. cukru
  • 400 gr. mąki
  • 1 lekko roztrzepane jajko
  • nasionka z jednej laski wanilii
Inne wersje smakowe:
Czekoladowa : zastąpić 50 gr. mąki 50 gr. kakao
Cytrynowa: starta skorka z jednej cytryny
Pomarańczowa: drobno starta skórka z jednej pomarańczy
 
Sposób przygotowania:
  1. W oryginale używa się robota kuchennego, ale ja zarabiam ciasto kruche zawsze ręcznie, żeby nie ''przedobrzyć'' i nie uzyskać ciastek, które po upieczeniu tracą kształt.
  2. Zagniatamy masło i cukier , aż do połączenia składników.
  3. Dodajemy jajko, łączymy z cukrem i masłem, a na koniec wsypujemy mąkę.
  4. Zagniatamy, aż składniki dobrze się połączą, formujemy kulę.
  5. Ciasto zawijamy w folię przezroczystą i odstawiamy do lodówki na nie mniej niż godzinę.
  6. Rozwałkowujemy i wycinamy ciastka, po czym wkładamy je na kilka minut do lodówki lub zamrażarki.
  7.  Pieczemy  w piekarniku nagrzanym do 180 st przez około 10 min .( musimy pamiętać, żeby piec ciastka o jednakowej wielkości inaczej mniejsze się przypala , a większe będą jeszcze surowe). 
  8. Odstawić do wystygnięcia.

Royal icing ( najprostszy przepis)

  • 1 białko,
  • kilka kropel cytryny
  • około 250 gr. cukru pudru

  1. Do miseczki wkładamy białko i rozbełtujemy trzepaczką.
  2. Powoli dodajemy przesiany cukier puder i kilka kropel soku z cytryny (spowoduje, że lukier będzie bielszy) i ciągle mieszamy, aż do osiągnięcia konsystencji pasty do zębów. (do lukrowania ciastek użyłam lukru z dodatkiem kilku kropel wody, natomiast do zrobienia kwiatków i listków lukier musi być dodatkowo zagęszczony cukrem pudrem)
 
 
UWAGA:
  • Po przygotowaniu, royal icing najlepiej przechowywać w hermetycznym pudełku, ponieważ bardzo szybko wysycha.
  • W przepisie użyte zostały surowe białka, dlatego dobrze jest lukier przechowywać w lodówce lub użyć białek w proszku.
  • wszystkie przyrządy użyte do przygotowania royal icing muszą być odtłuszczone ( ja przecieram je sokiem z cytryny) w przeciwnym wypadku lukier nie będzie nadawał się do użycia.
 




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails