Ostatnie upały chyba wszystkim dały się we znaki, nie było czym oddychać i brakowało ochoty na robienie czegokolwiek, a już na pewno nie było mowy o uruchamianiu piekarnika . Zaglądnęłam do lodówki i okazał się,że mam tam kilka niezbędnych składników do wykonania bardzo łatwego i szybkiego deseru. Dzięki uprzejmości firmy ''Cukry Nyskie'' w domu miałam też kilka rodzajów ich ciasteczek i okazało się,że Herbatniki Biszkoptowe doskonale nadadzą się do mojej wersji letniego tiramisu!W kilka minut deser był gotowy, pozostało schłodzenie w lodówce ( wersja dla cierpliwych!) i nawet upalny dzień w mieście nie był już taki straszny! Polecam gorąco! Ups, bardzo polecam , zwłaszcza,że podobno to nie koniec upałów tego lata!
Składniki na 4 porcje:
- 2 paczki Herbatników Biszkoptowych firmy ''Cukry Nyskie''
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub esencji waniliowej
- około 1 łyżki cukru pudru
- szklanka owoców według uznania maliny, borówki, czereśnie, truskawki
- liście mięty lub melisy i cukier puder do dekoracji
- Śmietankę, mascarpone, cukier oraz pastę waniliową ubić mikserem na gęsty krem.
- Ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów na talerzyku ułożyć na nich krem i posypać owocami, ułożyć drugą warstwę biszkoptów, znów przełożyć kremem i posypać owocami.
- Na koniec ułożyć trzecia warstwę, udekorować kremem i posypać resztą owoców.
- Włożyć deser do lodówki na godzinę lub więcej, przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować liśćmi mięty.