piątek, 18 stycznia 2013

Muffinki Nigelli (banany i biała czekolada)



\

Dziś coś na zimowe śniadania. Gdy za oknem zimno lub tak jak u mnie również w domu (z powodu popsutego ogrzewania), najlepiej zacząć dzień od włączenia piekarnika.
Zanim piekarnik się nagrzeje mieszamy szybciutko składniki i na śniadanie pieczemy babeczki bananowe, a do nich proponuję szklankę ciepłego mleka.
 Jutro sobota, troszkę więcej czasu, więc może tymi babeczkami zaczniecie weekend!



Składniki na około 12 babeczek:
  • 75 gr. miękkiego masła
  • 250 gr. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 115 gr. cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 2 średnie jajka
  • 125 ml mleka
  • 50 gr. pokruszonej białej czekolady




  1. Nagrzać piekarnik do 180 st.
  2. Rozpuścić i ostudzić masło.
  3. Rozgnieść widelcem banany.
  4. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i gałkę i wsypać do jednej miski i dodać białą czekoladę.
  5.  W drugiej misce wymieszać jajka, ekstrakt z wanilii, miód, masło i mleko.
  6. Do mieszanki z jajkami dodać banany.
  7. Wymieszać wilgotne i suche składniki ( mieszamy krótko, tylko do połączenia składników)
  8. Wypełnić ciastem 10 - 12 papilotek na muffinki'
  9. Piec około 20 - 25 minut.
  10. Odstawić do wystygnięcia...ja jem jeszcze ciepłe :)




poniedziałek, 14 stycznia 2013

Słodkie falbanki na urodziny.




Zainspirowana cudownymi tortami Maggie Austin postanowiłam spróbować stworzyć podobny tort. Daleko mu do cudów, które możecie zobaczyć  ( tutaj ), ale jestem zadowolona z efektów, szczególnie, że to mój pierwszy piętrowy tort.



Tort składa się z dwóch warstw. Dolna o średnicy 21 cm i górna o średnicy 15 cm. Większe ciasto to biszkopt czekoladowy przełożony musem na bazie gorzkiej czekolady, serka typu mascarpone i ubitej śmietany kremówki. Część górna to biszkopt waniliowy z takim samym kremem jak ten opisany wyżej, z jednym wyjątkiem , w tym przypadku użyłam białej czekolady. Dodatkowo torty przełożone są musem malinowym.


Dekoracje: Tort obłożony jest kremem maślanym w celu wyrównania boków tortu, a następnie ''oklejony'' falbankami z masy cukrowej z dodatkiem łyżeczki gumy arabskiej. 





wtorek, 8 stycznia 2013

Szampańskie trufle na nowy rok i karnawał.





Witajcie w nowym roku! 
Zapodziałam się na chwilkę, ale już jestem i myślę o nowych słodkościach.
Mam nadzieję, że to będzie udany rok, zdrowie będzie dopisywać, marzenia zaczną się spełniać, praca przynośić oczekiwane efekty, a moje słodkie różności będą miały coraz więcej wielbicieli.
A Wy czego życzycie sobie w 2013?




Składniki na około 10 trufli:

  • 200 gr. białej czekolady
  • 250 ml. różowego wina musującego dobrej jakości ( champagne, spumante) lub 1 łyżka gęstej nalewki lub syropu malinowego, truskawkowego lub wiśniowego
  • 2 łyżki śmietanki kremówki 30 %
  • 1 łyżeczka czerwonej galaretki w proszku np. malinowej lub truskawkowej lub wiśniowego
  • cukier puder



Przygotowanie:

  1. Wino wlać do małego garnuszka, zagotować, a następnie zostawić na małym gazie do odparowania.Powinna nam zostać jedna łyżka płynu ( jeśli akurat nie posiadamy wina musującego możemy zastąpić je np. nalewką malinową lub podobną,najlepiej troszkę gęstszą lub syropem owocowym w tym wypadku używamy bezpośrednio łyżki nalewki lub syropu bez odparowywania)
  2.  Nad garnikem z gorącą wodą umieścić miseczkę żaroodporną. Do miseczki wlać zredukowane wino, śmietanę i pokruszoną czekoladę.Wymieszać do rozpuszczenia.
  3. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy galaretkę, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia na około 10 - 20 minut (można włożyć do lodówki).
  4. Z wystygniętej masy formujemy kuleczki i obtaczamy w cukrze pudrze. Smacznego!





Żródło : Tutaj

























LinkWithin

Related Posts with Thumbnails