Wspaniale jest osłodzić komuś choć chwilkę, choć moment, pozwolić zatopić się w czekoladowej słodyczy i delektować się chwilą...wspaniale jeśli tą osobą jest ktoś kogo kochasz, bratnia dusz...dziękuję że jesteś Robań!
Czekoladowa chmurka
230 gr. cukru
3 jajka
180 gr. cukru
180 gr. masła
50 gr. gorzkiego kakao
6 łyżek mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić cukier z jajkami. W osobnym naczyniu połączyć przesianą mąkę i kakao, którą należy dodawać po łyżce, na zmianę z miękkim masłem, do ubitych jajek z cukrem(ciągle mieszając mikserem). Wsypać proszek do pieczenia do szklanki i dolać mleko, wymieszać. Kiedy mieszanka zacznie się pienić dodać do ciasta, mieszając delikatnie łyżką.Wyłożyć do foremki o średnicy 24 cm i piec w rozgrzanym do 200 st. piekarniku przez około 30-40 min.Gotowe!
Do przełożenia można użyć ulubiony krem(Ja użyłam kremu waniliowego z czekoladowymi kropeczkami).
Do dekoracji użyłam gorzkiej czekolady z odrobiną śmietany kremówki oraz róże i listki wykonane z Royal Icing.
piątek, 30 lipca 2010
środa, 21 lipca 2010
Brownies
Kiedy przyjdzie ochota na coś małego i mocno czekoladowego z dodatkiem ulubionych orzechów, koksu lub migdałów, kiedy nie ma się czasu i chęci na skomplikowane przepisy,wtedy są Brownies pyszne z cukrem pudrem, z mlekiem, polane czekoladą, jeszcze ciepłe z dodatkiem lodów waniliowych, po prostu wspaniałe.
Brownies
100 gr. gorzkiej czekolady
100 gr. drobno pokrojonych orzechów (ja użyłam 50 gr. drobno pokrojonych migdałów i 50 gr. wiórek kokosowych)
100 gr. masła
2 łyżki mąki
100 gr. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
szczypta soli
Rozpuścić masło z czekoladą w kąpieli wodnej lub w mikrofali następnie mieszając dodać mąkę , cukier, proszek do pieczenia, sól, a następnie jajka i orzechy.
Ciasto włożyć na blachę o rozmiarach 20 cm na 20 cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez 30 min.
Gotowe!
poniedziałek, 19 lipca 2010
Bułeczki piknikowe
Dziś wcześnie rano, zanim z nieba zaczął lać się żar, odważyłam się włączyć piekarnik i powstały małe przytulone bułeczki piknikowe.
Bułeczki piknikowe
Źródło: Pracownia wypieków
350 g mąki pszennej
2,5 łyżeczki drożdży suszonych instant
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
200 ml wody
1 łyżka oliwy
mąka do posypania bułek
Mąkę, sól, cukier i drożdże wymieszać. Powoli wlewać wodę, a na końcu oliwę. Wyrobić rękoma.
Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dosypać trochę mąki. Odstawić na 1,5 - 2 godz. przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość. (Ja przygotowałam ciasto wieczorem, a bułeczki formowałam i piekłam następnego dnia rano.)
Piekarnik nagrzać do temp 230 st C. Z ciasta formować małe bułeczki, układać je na dużej, wysmarowanej oliwą blaszce w kształcie okręgu, zostawiając 1 cm. odstępy m.dz bułeczkami. Bułeczki posmarować olejem/oliwą(niestety zapomniałam), posypać mąką i wstawić do piekarnika na 5 min. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 200 st. C i piec kolejne 12 min.
Gotowe!
czwartek, 15 lipca 2010
Bułeczki z nutellą
-->
Do posmarowania:
2 łyżeczki śmietany
Drożdże rozpuścić w wodzie. Wymieszać mąkę z drożdżami i pozostałymi składnikami. Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, obrócić ciasto tak, by delikatnie pokryło się oliwą. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi objętość (ok. 1 godziny).
Wymieszać dokładnie Nutellę i ser.
Podzielić ciasto na 8 części. Rozwałkować każdą część na prostokąt, posmarować Nutellą, zwinąć i uformować kule. Przełożyć do wysmarowanej formy (np na mufinki). Przykryć i pozwolić wyrastać przez ok. 1 godzinę.
Piec na środkowej półce piekarnika rozgrzanego do 200 st C przez 12-15 minut. Wyjąć z piekarnika i posmarować śmietaną. Ostudzić na kuchennej kratce.
Gotowe!
Za oknem gorąco, bardzo gorąco, tak gorąco, że mam zakaz włączania piekarnika, ale czasem ...
Bułeczki z Nutellą
Źródło przepisu: Pracownia wypieków
250 g mąki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
30 g masła, miękkiego
7 g świeżych drożdży
70 g wody, ciepłej
1 jajko
Nadzienie:
100 g Nutelli
50 g sera Philadelphia
Źródło przepisu: Pracownia wypieków
250 g mąki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
30 g masła, miękkiego
7 g świeżych drożdży
70 g wody, ciepłej
1 jajko
Nadzienie:
100 g Nutelli
50 g sera Philadelphia
Do posmarowania:
2 łyżeczki śmietany
Drożdże rozpuścić w wodzie. Wymieszać mąkę z drożdżami i pozostałymi składnikami. Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, obrócić ciasto tak, by delikatnie pokryło się oliwą. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi objętość (ok. 1 godziny).
Wymieszać dokładnie Nutellę i ser.
Podzielić ciasto na 8 części. Rozwałkować każdą część na prostokąt, posmarować Nutellą, zwinąć i uformować kule. Przełożyć do wysmarowanej formy (np na mufinki). Przykryć i pozwolić wyrastać przez ok. 1 godzinę.
Piec na środkowej półce piekarnika rozgrzanego do 200 st C przez 12-15 minut. Wyjąć z piekarnika i posmarować śmietaną. Ostudzić na kuchennej kratce.
Gotowe!
sobota, 10 lipca 2010
Sernik
Przepis na ten sernik dostałam od mojej włoskiej koleżanki Micheli, podobno jest to oryginalny przepis na sernik nowojorski. Nie jestem tego pewna, ale na pewno jest to najlepszy sernik jaki jadłam, przerasta go tylko sernik z brzoskwiniami w wykonaniu mojej mamy.:)
Sernik Micheli
500 gr. Mascarpone
250 gr. Philadelphia
4 jajka
150 gr. cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
250 ml śmietany kremówki
Esencja waniliowa lub sok z limonki
250 gr. ciastek typu ‘’Petitki’’
50 – 100 gr. masła
Podawać polany rozpuszczoną czekoladą lub miksowanymi truskawkami.
W mikserze ucierać jajka z cukrem około 2- 3 minut (do osiągnięcia jednolitej masy) dodać mąkę ziemniaczaną, a następnie powoli dodawać oba rodzaje sera , ciągle ubijając dodać esencje waniliową lub sok z limonki, a na końcu mieszając delikatnie szpatułka dodać ubitą śmietanę.
W foremce o średnicy 22 cm ułożyć pokruszone i wymieszane z masłem ciastka , a następnie masę serową. Piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 st.Gotowe!
Sernik na zdjęciu został przygotowany z połowy proporcji.
środa, 7 lipca 2010
Muffiny kokosowe
Wspaniałe muffinki , mocno kokosowe, a jednocześni przesycone aromatem limonki.
Źródło:Moje wypieki
Składniki na 12 małych muffinek:
150 g mąki
70 g cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
8 łyżek wiórków kokosowych
2 jajka
120 g stopionego masła
50 ml soku z limonki
skórka otarta z 2 limonek
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Naczynia połączyć, wymieszać z grubsza, przelać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami.
Piec około 20 minut w 180ºC. Studzić na kratce.
Gotowe!
Źródło:Moje wypieki
Składniki na 12 małych muffinek:
150 g mąki
70 g cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
8 łyżek wiórków kokosowych
2 jajka
120 g stopionego masła
50 ml soku z limonki
skórka otarta z 2 limonek
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Naczynia połączyć, wymieszać z grubsza, przelać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami.
Piec około 20 minut w 180ºC. Studzić na kratce.
Gotowe!
wtorek, 6 lipca 2010
Rogale
Blog Liski ''Pracownia Wypieków'' zachęcił mnie do pieczenia chleba, bułek...i pieczywa wszelkiego.Obecnie testuję łatwiejsze przepisy,ale z pewnością, z czasem spróbuję upiec chleb na prawdziwym zakwasie.
Rogale zwyczajne
/6 dużych rogali/
/6 dużych rogali/
Źródło: Pracownia Wypieków
400 g mąki pszennej
20 g drożdży świeżych (lub 1 łyżeczka suszonych)
2 łyżki oliwy
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
250 ml wody
Mąkę wymieszać z drożdżami i suchymi składnikami, mieszając powoli wlewać wodę i oliwę. Zagnieść dosyć luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 godzinę lub do czasu podwojenia objętości ciasta.
Na oprószonym mąką blacie położyć ciasto, dłonmi lub wałkiem rozpłaszczyć je na okrąg (grubości 1-2 cm).
Ostrym nożem zrobić w okręgu 3 nacięcia tak, by powstało 6 kawałków ciasta.
Każdy kawałek zwijać zaczynając od dłuższego boku.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem . Przełożyć na nią rogale. Odstawic do wyrastania na ok. 30 minut.
W miseczce wymieszać 4 łyżki wody z 1 łyżeczką cukru pudru i posmarować rogale.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 st C.
Wstawić blachę, jednocześnie wsypując na dno piekarnika kostki lodu.
Piec 20-30 minut.
Gotowe!
400 g mąki pszennej
20 g drożdży świeżych (lub 1 łyżeczka suszonych)
2 łyżki oliwy
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
250 ml wody
Mąkę wymieszać z drożdżami i suchymi składnikami, mieszając powoli wlewać wodę i oliwę. Zagnieść dosyć luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 godzinę lub do czasu podwojenia objętości ciasta.
Na oprószonym mąką blacie położyć ciasto, dłonmi lub wałkiem rozpłaszczyć je na okrąg (grubości 1-2 cm).
Ostrym nożem zrobić w okręgu 3 nacięcia tak, by powstało 6 kawałków ciasta.
Każdy kawałek zwijać zaczynając od dłuższego boku.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem . Przełożyć na nią rogale. Odstawic do wyrastania na ok. 30 minut.
W miseczce wymieszać 4 łyżki wody z 1 łyżeczką cukru pudru i posmarować rogale.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 st C.
Wstawić blachę, jednocześnie wsypując na dno piekarnika kostki lodu.
Piec 20-30 minut.
Gotowe!
Subskrybuj:
Posty (Atom)