piątek, 27 stycznia 2012

Ptysie czekoladowe z kremem cynamonowym


Ptysie czekoladowe....ktoś nie lubi!? Trochę inaczej z czekoladą i kremem z nutką cynamonu , maleńkie , na jeden raz, czyli w sam raz.


 Składniki na około 80 małych ptysiów:

270 gr. jajek
183 gr. woda
165 gr. masła
26 gr. mleka
160 gr. mąki
15 gr. kakao
szczypta soli

Wodę i masło zagotowujemy w garnku. Do gotującej się wody z masłem dodajemy (za jednym razem) przesianą mąkę, kakao i sól. Mieszamy, aż powstanie gęsty krem. Odstawiamy krem na kilka minut do wystudzenia. Wkładamy do miski miksera i mieszamy dodając kolejno mleko i jajka ( po jednym). Powstałą masę wkładamy do sac-a-poche i formujemy ptysie. Pieczemy je około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Piekarnik należy ustawić na termoobieg (jeśli nie to ptysie nie urosną i nie będzie można ich nadziać kremem). Po upieczeniu ptysie zostawiamy do wystygnięcia, a następnie nadziewamy kremem umieszczonym w sac-a-poche z ''dzióbkiem'' , który pomoże wprowadzić krem do ptysiów.

Krem cynamonowy:
400 gr. kremu budyniowego*
250 gr. mlecznej czekolady
125 gr. masła
1 gr. cynamonu




Krem budyniowy*:
(kremu wyjdzie troszkę więcej niż 400 gr.)

400 gr. mleka 3,2%
100 gr. śmietany
150 gr. żółtek
150 gr. cukru
17 gr. mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krem budyniowy:Zmiksować żółtka z cukrem i dodać mąkę ziemniaczaną, cynamon i  wanilię .Mleko i śmietanę zagotować. Do żółtek dodać 2 chochelki gorącego mleka, wymieszać energicznie i wlać do garnka, w którym gotowało się mleko.Gotować na małym gazie do zagotowania. Odstawić, wystudzić.
Krem cynamonowy:Wstawić krem budyniowy do miski miksera i miksować dodając powoli miękkie masło i cynamon, kiedy składniki dobrze się połączą dodać roztopioną i przestudzoną czekoladę.Nadziewać ptysie.


Żródło: ''Peccati di cioccolato'' i ''Peccati di gola'' Luca Montersino

wtorek, 24 stycznia 2012

Bezy z kremem



Bezy jeszcze raz, długo ich nie lubiłam, ale okazało się, że z odpowiednim kremem są świetne.Krem przygotowałam na bazie serka typu mascarpone i bitej śmietany. Do części serka dodałam kakao , do drugiej ekstrakt waniliowy.Bezy wykonałam w różnym kształcie i rozmiarze na mniejszy i większy głód słodyczy.

Składniki:

2 białka
115 gr. cukru na każde dodane białko czyli 230 gr.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać połowę cukru cały czas ubijając, następnie mieszając łyżką dodać pozostały cukier. Ubitą pianę włożyć do sac-a-poche i formować dowolne kształty. Ciężko mi powiedzieć ile bez wyjdzie, bo zależy to od ich kształtu i wielkości. Bezy suszymy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez około 3 godziny.
Krem do około 10- 15 średnich bez:

 200 gr. serka typu mascarpone
około 100 gr. śmietany kremówki
około 2- 3 łyżki cukru


Serek wymieszać krótko mikserem i dodać ubitą z cukrem kremówkę mieszając łyżką. Krem podzielić na części i do każdej dodawać według uznania : ekstrakt z wanilii, kakao, sok malinowy itp.



Żródłó: ''Desserts'' Le Cordon Bleu

środa, 11 stycznia 2012

Gruszki w cieście migdałowym


Miałam nie piec, chociaż przez parę dni (takie było postanowienie noworoczne:))....no i przez parę dni się udało, ale wczoraj już nie wytrzymałam, chociaż coś małego.
No i są małe gruszki w cieście migdałowym, jak dla mnie pyszne.Przeważnie gruszki łączę z czekoladą, ale muszę powiedzieć , że połączenie z migdałąm też jest świetne. Myślę ,że ten deser można przygotować również w papilotkach do muffinek lub w foremce do keksów.


Gruszki w syropie:

6 małych gruszek
100 gr. cukru
2-3 gożdziki
cynamon (ja użyłam kory, około 3-4 cm)
laska wanili
pół cytryny
1 litr wody

Ciasto:

40 gr. masła w temperaturze pokojowej
100 gr. cukru
2 jajka
2 łyżki ekstraktu z wanilii
190 ml. śmietany kremówki
1 szklankę (250 ml.) mielonych migdałów
40 gr. mąki
1 łyżeczkę proszku do pieczenia


Gruszki:
Włożyć obrane gruszki i przyprawy do garnka i zalać wodą, podgrzewać do zagotowania, a następnie gotować na małym ogniu przez 15- 20 min. Gruszki gotować do miękkości, sprawdzić patyczkiem czy są miękkie.Wyciągnąć z garnka i zostawić do ostudzenia.

Ciasto:
 
Rozgrzać piekarnik do 180 st. Wysmarować 6 małych miseczek (takich, w których można piec).
W misce ubić mikserem masło i cukier około 3 min. Dodawać po jednym jajku ciągle ubijając. Dodać wanilię, śmietanę kremówkę, migdały, a na końcu mąkę i proszek do pieczenia.Wypełnić miseczki do 1/3 wysokości , na środku każdej miseczki ułożyć gruszkę. Piec przez okło 25-30 min.

Żródło: Blog ''Tartelette''

niedziela, 1 stycznia 2012

Tort czekoladowo - kokosowy


Mmmmm....kokosowo - czekoladowo, tak jak lubię. Mocno czekoladowe i wilgotne  ciasto, nasączone likierem Malibu i przełożone delikatnym kokosowym kremem z białą czekoladą. Doskonałe na rozpoczęcie Nowego Roku.
Życzę wszystkim i sobie , aby to co najlepszego spotkało nas w 2011, było tym najgorszym co nas spotka w 2012!

Ciasto czekoladowe:
60 gr. gorzkiej czekolady
3/4 szklanki * gorzkiego kakao
3/4 szklanki gorącej wody
6 łyżek masła
1 1/2 szklanki cukru
2 duże jajka
1 szklanka mleczka kokosowego
1 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
  

Rozgrzać piekarnik do 180 st.Wyłożyć tortownicę o średnicy 24 cm. papierem do pieczenia.W miseczce wymieszać czekoladę w kawałeczkach, gorącą wodę i gorzkie kakao.Mieszać do połączenia składników.
W drugiej misce połączyć mąkę, sodę i sól. Mikserem ubić masło i cukier, do uzyskania jednolitej masy. Dodawać po jednym jajku cały czas ubijając, następnie dodać mleko kokosowe, a póżniej roztopioną czekoladę z kakao i wodą.Na koniec dodać mąkę z solą i sodą. Wstawić do piekarnika na około 50 minut.Po ostudzeniu przełożyć.


Masa śmietankowa:

250 gr. białej czekolady
1 l. śmietany kremówki 30%
2 opakowania śmietany w proszku ''Śnieżka''
50 gr. wiórek kokosowych 
likier kokosowy do nasączenia

Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i połączyć z trzema łyżkami śmietany. Resztę śmietany ubić ze ''Śnieżką'', a następnie połączyć z czekoladą i wiórkami kokosowymi. Masę wyłożyć na biszkopcie posypać wiorkami kokosowymi.


Inspiracja : Blog ''The little red house''

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails