Bezy jeszcze raz, długo ich nie lubiłam, ale okazało się, że z odpowiednim kremem są świetne.Krem przygotowałam na bazie serka typu mascarpone i bitej śmietany. Do części serka dodałam kakao , do drugiej ekstrakt waniliowy.Bezy wykonałam w różnym kształcie i rozmiarze na mniejszy i większy głód słodyczy.
Składniki:
2 białka
115 gr. cukru na każde dodane białko czyli 230 gr.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać połowę cukru cały czas ubijając, następnie mieszając łyżką dodać pozostały cukier. Ubitą pianę włożyć do sac-a-poche i formować dowolne kształty. Ciężko mi powiedzieć ile bez wyjdzie, bo zależy to od ich kształtu i wielkości. Bezy suszymy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez około 3 godziny.
Krem do około 10- 15 średnich bez:
200 gr. serka typu mascarpone
około 100 gr. śmietany kremówki
około 2- 3 łyżki cukru
Serek wymieszać krótko mikserem i dodać ubitą z cukrem kremówkę mieszając łyżką. Krem podzielić na części i do każdej dodawać według uznania : ekstrakt z wanilii, kakao, sok malinowy itp.
Żródłó: ''Desserts'' Le Cordon Bleu
Miałam dokładnie tak samo.. po wielu latach anty-bezowych jakoś je polubiłam od czasu spróbowania Pavlovej .. :)
OdpowiedzUsuńFantastycznie wyglądają :D
OdpowiedzUsuńale ładniusie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie. Pięknie prezentuje się ta, z kremem czekoladowym.
OdpowiedzUsuńbezy to ulubione słodkości mojego Męża. Twoje wyglądają prześlicznie w tych różnych odsłonach. Krem z mascarpone i śmietaną jest cudowny
OdpowiedzUsuńojoj... ale słodko... ;)
OdpowiedzUsuńprzepiękne, dziękujemy za zdjęcie!
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim za miłe komentarze.
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!!!
OdpowiedzUsuńrozkosz dla oczu i zapewne niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńpiękne!!! Śliczne zdjęcia i barzdo smakowite bezy :)
OdpowiedzUsuńAleż smakowite!
OdpowiedzUsuńZ mascarpone świetnie się też nutella komponuje:)