niedziela, 23 września 2012

Bliny z kawiorem na słodko





Racuchy na bazie bananów z bita śmietaną i kawowym ''kawiorem'' czyli mój pomysł na słodką wersję blinów z kawiorem. Nie tak dawno zaproponowałam na blogu przepis na ''kawior'' (przepis TUTAJ,) zastanawiałam się jak inaczej można  wykorzystać ten niesamowity przepis i oto co wymyśliłam.

Składniki:

  • Racuchy ( można wykorzystać Wasz ulubiony przepis lub zamieszczony poniżej)
  •  Bita śmietana
  • Kawowy kawior

Składniki na około 10 małych racuchów:

  • 1 jajko 
  • 2 banany 
  1. Miksujemy banany.
  2.  Dodajemy jajko i miksujemy jeszcze około 1 minuty.
  3. Wykładamy na gorącą patelnię z odrobiną gorącego oleju.
  4. Smażymy po obu stronach na złoty kolor.
Przepis na te racuchy znalazłam na Pinterest. To chyba najszybszy i najłatwiejszy przepis na racuchy jaki widziałam. Racuchy są dobre, ale ja jednak do połowy porcji dodałam odrobinę mąki, cukru i drożdży, jak to się mówi ''na oko''. Po tych zmianach smakowały jeszcze lepiej.



poniedziałek, 17 września 2012

Najszybsze babeczki... o wielkim sercu.




Najłatwiejsze babeczki jakie piekłam. Dwa razy czytałam przepis, żeby upewnić się , że  jest tak prosty. Babeczki pachną pięknie cytrynami i są lekko kwaskowate.Ich kwaskowaty smak doskonale równoważy słodki krem na bazie serka Philadelphia.
Dla chętnych podaję również wersję z serduszkiem.

Składniki na około 12 babeczek:
  • 180 gr. mąki
  • 120 gr. masła w temperaturze pokojowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 gr. cukru
  • 2 duże jajka
  • 6 łyżek mleka
  • 1 cytryna (starta skórka i sok)

Sposób przygotowania.
  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.
  2. Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy do uzyskania jednolitej masy około 2- 3 minut.
  3. Umieszczamy w foremkach na muffinki ( foremki napełniamy do 3/4 wysokości)
  4. Pieczemy około 20 minut.

Krem :
  • 150 gr. serka ''Philadelphia'' (koniecznie użyjcie tego sprzedawanego w papierku , a nie w pudełeczkach.Ten w pudełeczkach jest rzadszy i przez to krem będzie za rzadki)
  • 75 gr. masła w temperaturze pokojowej
  • 115 gr. cukru pudru
  • skórka z jednej cytryny lub łyżka soku z cytryny (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania :

  1. Wszystkie składniki miksujemy.
  2. Umieszczamy w sac a poche (rękaw dekoratorski).
  3. Wkładamy na około 1/2 h do lodówki.
  4. Dekorujemy!



Wersja z serduszkiem:
  1. Przygotowujemy ciasto i oddzielamy około 1/3 ilości. 
  2. Do oddzielonej ilości dodajemy czerwony barwnik (najlepiej w żelu) , barwnik dodajemy po troszkę, aż do uzyskania oczekiwanego koloru.
  3. Czerwone ciasto wkładamy do foremki, tak aby miało wysokość około 1 cm (pieczemy w niewielkiej foremce, ja użyłam keksówki). 
  4. Pieczemy w temperaturze 180 st przez około 10 minut (jak tylko ciasto będzie na tyle trwałe, aby można było wycinać w nim nasze serduszka wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia (ja wyciągnęłam ciasto z foremki i włożyłam do lodówki , a następnie na kilka minut do zamrażarki).
  5. Z zimnego ciasta wycinamy małe serduszka.
  6. Serduszka ustawiamy w foremkach na muffinki. Jedną ręką trzymamy serduszka , a drugą napełniamy foremki surowym ciastem bez barwnika. Ciasto jest na tyle gęste, że serduszka nie będą się przewracać.
  7. Musimy pamiętać, że ciasto troszkę urośnie, więc nie napełniamy foremek do samej góry, powiedzmy do około 3/4 wysokości.
  8. Pieczemy około 20 minut.
  9. Odstawiamy do wystygnięcia , a następnie dekorujemy.
Uwaga! Musimy zapamiętać w jakim kierunku ułożyliśmy serduszka ,inaczej po przecięciu nie zobaczymy oczekiwanego kształtu!

Źródło: www.madewithloveby.me

środa, 12 września 2012

Dżem brzoskwiniowo - czekoladowy z ciasteczkami Amaretto


Dwa lata temu robiłam dżem pomarańczowy i cytrynowy.W zeszłym roku serca rodziny podbił dżem figowy, a tym razem mam nadzieję oczarować ich tym cudem.
Nikt  się nie oprze! Zrobiłam próbę i już kupiłam brzoskwinie na drugą turę.
Polecam do naleśników, ciastek, ciast, babeczek lub najprościej do chleba lub po prostu sam!Pyszny!


Składniki : ( 4 - 5 małych słoiczków- około 800 ml dżemu):
  • 1 kg. obranych brzoskwiń
  • 600 gr. cukru
  • 40 gr. kakao
  • 200 gr. ciastek ''Amaretti''
  • 10 gr. soku z cytryny 
  • zimny talerzyk przechowywany w zamrażarce 
  • aromat Amaretto lub likier Amaretto(opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
  1. Kroimy brzoskwinie na małe kawałeczki.
  2. Dodajemy cukier i zagotowujemy często mieszając (ja dodałam 2 łyżki wody).
  3. Odstawiamy na około 12 godzin w temperaturze pokojowej.
  4. Po upływie 12 godzin dodajemy sok z cytryny i zagotowujemy.
  5. Gotujemy przez około 20 - 30 minut.
  6. Tu przyda się nasz zimny talerzyk. Łyżkę dżemu kładziemy na zimnym talerzyku, dżem szybko wystygnie i będziemy mogli ocenić czy osiągną już dobrą konsystencję.
  7. Jeśli dżem ma już odpowiednią konsystencję to odstawiamy z gazu, dodajemy pokruszone ciasteczka Amaretti i kakao (jeśli jest za rzadki gotujemy sprawdzając co jakiś czas konsystencję).
  8. Mieszamy, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy jeszcze przez 2 - 3 minuty (po odstawieniu z kuchenki możemy dodać aromat lub likier Amaretto , ilość według uznania, dodałam 2 łyżki likieru).
  9. Gorący dżem wkładamy do wygotowanych słoiczków, odwracamy ''do góry nogami'' i zostawiamy do wystygnięcia.
  10. Gotowe!

Żródło : '' Peccati di cioccolato'' Luca Montersino


czwartek, 6 września 2012

Kawa inna niż wszystkie czyli słodki kawior.





Kto umie zrobić kuleczki z galaretki!? Ja potrafię, a Wy chcecie się nauczyć?
Ale wymyśliłam powiecie. Znalazłam to cudo tutaj oraz tutaj i nie mogłam się oprzeć, musiałam spróbować. Na początku się wystraszyłam , myślałam , że będzie trudno wykonać taki oryginalny ''kawior'', ale jak się okazało za drugim podejściem wyszedł całkiem nieźle. Zauroczyła mnie ta technika i już mam kolejny pomysł na jej wykorzystanie.

Składniki :
  • około 500 ml  zimnego oleju roślinnego np: słonecznikowy (nie używamy oleju z oliwek ponieważ mętnieje w lodówce)
  • około 100 ml mocnej kawy (ja swoją posłodziłam), ulubionego soku, mleka lub innego dowolnego napoju.
  • 3 listki lub 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 - 3 łyżki zimnej wody
  • pipeta
  • kilka kostek lodu
  • bita śmietana do dekoracji
Sposób przygotowania:
  1. Kilka godzin wcześniej wkładamy olej do lodówki.
  2. Zaczynamy od przygotowania kawy .
  3. Żelatynę zamaczamy na kilka minut w zimnej wodzie.
  4.   Do gorącej kawy dodajemy żelatynę (tu mam mały problem, ja używam żelatyny w listkach, w oryginalnym przepisie widnieją 4 łyżeczki żelatyny, ale przyznam ,że nie próbowałam wersji z żelatyną w proszku ponieważ takiej nie mam).
  5. Tak przygotowana kawę odstawiamy do wystygięcia, kiedy osiągnie temperaturę pokojowa, wyciągamy olej z lodówki i wkładamy z pojemnikiem do miski z lodem (ważne , żeby olej cały czas był zimny).
  6. Kawę umieszczamy w pipecie i powoli wpuszczamy  po kropelce do zimnego oleju....i oto pojawiają się nasze kuleczki.
  7.  Kuleczki muszą zostać w oleju nie mniej niż 10 minut, po tym czasie możemy je wyłowić małym siteczkiem, poczekać aż .... i przechowywać w zamkniętym plastikowym pudełeczku do tygodnia.
  8. Przed podaniem można kuleczki przemyć delikatnie białym winem lub zimną wodą ( nie przemywamy ich wcześniej ponieważ mogą się posklejać).





środa, 5 września 2012

Versatile Blogger Award


Okazało się, że i mój blog się spodobał i dostałam nominację Versatile Blogger Award od Asi z bloga Manufaktura ciastek i Mrs Cake z blogu : Sweet Corner 8 ,co mnie bardzo ucieszyło, bo mój blog jest  słabo znany , a jednak został zauważony.



Nominacja do Versatile Blogger Award wiąże się z kilkoma obwiązkami, należy :

1. Podziękować osobie, która Cie nominowała .
2. Załączyć linka do jej bloga .
3. Wybrać 15 blogów, które według Ciebie zasługują na nagrodę.
4. Nominować ulubione blogi do nagrody i powiadomić autorów.
5. Powiedzieć osobie, która Cię nominowała 7 rzeczy o sobie.

Spośród wielu blogów, które obserwuję postanowiłam nominować :
  1. Pierniczkowe wybryki
  2. The Polish Foddie
  3. Tortowe kreacje
  4. Kuchnia w zieleni
  5. Aromat kuchni
  6. Kuchnia pod wulkanem
  7. Bayaderka
  8. Ciasteczka z dusza
  9. Modern Taste
  10. Bake me muffin
  11. Cukiernicze kreacje Charlotte
  12. Bea w kuchni
  13. Sweet & Shabby
  14. Caketime
  15. Smakiem i wzorkiem

A teraz coś o mnie:
  1. Uwielbiam lingiune (płaskie spaghetti :)) z owocami morza.
  2. W tym roku chciałabym odwiedzić Lizbonę.
  3. Kiedyś zapiszę się na kurs dla cukierników w słynnej szkole Cordon Blue.
  4. Mieszkam na południu Europy, a pochodzę z południa Polski
  5. Największą wielbicielką moich wypieków jest moja siostrzyczka.
  6. Milość do wypieków i gotowania odziedziczyłam po babciach.
  7. Najchętniej słucham piosenek Sade.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails