poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Jednoosobowy torcik czekoladowy




Kto ma ochotę zjeść cały tort!? Teraz to nie problem! Przygotowujemy go w kilka minut i pochłaniamy cały , calutki łącznie z okruszkami!
 Doskonałe lekarstwo na smutki, jako przerywnik (albo raczej urozmaicenie) diety, na spotkanie z psiapsiółką lub po prostu ''bo, tak!''.

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Czas kwitnących wiśni cz. 2



Petit Fours, podobnie jak prezentowane w zeszłym tygodniu ciasteczka, powstały pod wpływem inspiracji japońskim świętem kwitnących wiśni.Te małe ciastka zobaczyłam kiedyś w książce Peggy Porschen i obiecałam sobie, że spróbuję wykonać podobne. Przyznam, że są dość pracochłonne, a właściwie polewanie lukrem (poured fondant) nie należy do najłatwiejszych. Lukier zastyga tak szybko, że trudno pokryć ciastka jednolitą warstwą. Pomimo tego, stwierdzam, że warto je przygotować i zajadać się nimi o każdej porze dnia...i nocy :)
Tutaj znajdziecie inny post, w którym wykorzystałam poured fondant.

środa, 17 kwietnia 2013

Czas kwitnących wiśni





Uwielbiam podróże. Na mojej liście marzeń, wśród wielu miejsc, jest Japonia w kwietniu! Dlaczego w kwietniu?        To czas kwitnienia wiśni!Wielokrotnie oglądałam filmy, ( jeden z nich poniżej) na których pokazane są japońskie parki pełne ukwieconych drzew. Mogę sobie tylko wyobrazić jak piękny zapach towarzyszy tym cudownym drzewom.Właśnie myśli o Japonii i kwitnących wiśniach, towarzyszyły mi przy tworzeniu tych ciasteczek.

piątek, 12 kwietnia 2013

Aksamitny sernik czekoladowy z mlekiem skondensowanym






Kolejny z serii łatwych serników, bez miksera, bez mielenia, bez problemów. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, tak jak sernik cytrynowy, który pojawił się na blogu w marcu (moim zdaniem to najlepszy sposób na pieczenie sernika). Tak niewielkim kosztem otrzymujecie delikatny, kremowy sernik czekoladowy, którym zachwycicie praktycznie każdego. Do tej słodkiej czekoladowej chmurki wspaniale pasuje odrobina złotego karmelu i trochę gorzkiej czekolady.

piątek, 5 kwietnia 2013

Tort ananasowo - kokosowy





Dziś tort bardzo podobny do tortu karaibskiego, który pojawił się w marcu, ale tym razem wilgotne ciasto z migdałami zastąpiłam biszkoptem waniliowym z dodatkiem białej czekolady i masła, ciasto jest gęstsze, ale mniej wilgotne. Mi bardziej smakowało poprzednie, ale to wszystko kwestia gustu i dlatego w rodzinie zdania są podzielone.Ciekawa jestem, które ciasto jest Waszym faworytem.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails