niedziela, 23 lutego 2014

ExpoSweet



Najsłodsze miejsce w jakim byłam czyli ExpoSweet w Warszawie.
 18 i 19.02 miałam okazję odwiedzić targi poświęcone wszystkiemu co słodkie. Były zdobione torty, czekoladowe jajka, wszelkiego rodzaju ciasta i desery, ale i maszyny do produkcji słodkości, kolorowe ubrania dla cukierników, branżowe czasopisma, wielobarwne opakowania na wszystkie wyroby cukiernicze.
Poniżej zamieszczam kilka słodkich zdjęć. Zainteresowanym przypominam , że podobne targi odbędą się w Katowicach w terminie 01.-03.03.2014.















piątek, 21 lutego 2014

Książka do wygrania i Mafaldine



Jak wspominałam w poprzednim poście prezentuję drugi z testowanych przeze mnie przepisów, które pojawiły się w książce ''Opole w czterdziestu smakach''.
Gdyby ktoś z Was miał ochotę na tą książeczkę to proszę zostawić komentarz na moim profilu fb BeeSweet pod zdjęciem dzisiejszego posta odpowiadając na pytanie: Jakie jest Twoje ulubione danie regionalne? 
Wśród uczestników wylosuję jedną osobę (w poniedziałek 24.02.2014), której wyślę książeczkę ( wysyłka na terenie Polski). Na Wasze komentarze czekam do niedzieli(23.02.2014), a wylosowaną osobę proszę o kontakt w ciągu 24 godz. od ogłoszenia wyników.


Mafaldine z tuńczykiem i kaparami:


            Składniki na 4 porcje:
  • 500 gr makaronu typu mafaldine
  • 160 gr. tuńczyka w oliwie
  • 1 natka pietruszki
  • 150 gr. kaparów
  • 2 puszki pomidorów typu pelati (puszka 250 gr.)
  • 4 świeże soczyste pomidory
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • oliwa z oliwek (kilka łyżek)
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
  1.      Na większej patelni lub w garnku umieszczamy oliwę i czosnek pokrojony w drobne plasterki.
  2.     Podsmażamy do zarumienienia czosnku.
  3.     Dodajemy posiekaną cebulę, gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę świeże pomidory i rozdrobnione blenderem pomidor z puszki.Podgotowujemy kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje, a świeże pomidory zmiękną.
  4.     Do sosu dodajemy rozdrobnionego tuńczyka, kapary (jesli mamy kapary przechowywane w soli, to dobrze jest je wcześniej przepukać wodą, żeby nie były za słone).
  5.     Na koniec dodajemy pietruszkę. Sos podajemy z makaronem ugotowanym al dente.

     Zródło przepisu : Opole w czterdziestu smakach,
 Zdjęcie: Delimamma

niedziela, 16 lutego 2014

Risotto z krewetkami i kolendrą



A dziś BeeSweet na słono :) i może tak będzie częściej.
 Nie dlatego , że skończyły się pomysły na słodkości, ale dlatego, że nie samą słodyczą żyje człowiek i czasem przychodzi ochota na coś konkretnego :).
Drugim powodem pojawienia się tego przepisu jest fakt , że wczoraj ukazała się wspaniała książka, w której zebrane są przepisy mieszkańców Opola. W sierpiu podczas Festiwalu Opolskich Smaków członkowie Opolskiej Blogosfery Kulinarnej zebrali bardzo dużą ilość przepisów, z tych przepisów wybrano 40 i blogerzy ( w tym również ja) przetestowali każdy z przepisów. Wynikiem naszej pracy jest właśnie ta książeczka.
Tym którzy są spoza Opola i nie będą mogli jej nabyć w Punkcie Informacji Turystycznej ( koszt 4,00 zł) polecam blogi moich koleżanek i kolegów z Opolskiej Blogosfery Kulinarnej, na których znajdziecie testowane przez nich przepisy.

Foto: Delimamma

Składniki na 4 porcje:
  • 250 gr. ryżu do risotto
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 3-4 ząbki czosnku (plus 1 - 2 ząbki do krewetek)
  • 1 lampka białego, wytrawnego wina
  • około 3 łyżki masła
  • około 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek ( plus 2 łyżki do krewetek)
  • 1 opakowanie krewetek (dodałam 200 gr. świeżych, obranych krewetek plus kilka nieobranych do dekoracji)
  • około 0,5 pęczka kolendry lub pietruszki
  • sól, pieprz
 Sposób przygotowania:
  1. Do garnka, dużego rondla lub na patelnię wlewamy oliwę i dodajemy 1 łyżkę masła.
  2.   Cebulę i czosnek kroimy drobno, wrzucamy do garnka i podsmażamy na małym ogniu tak, aby się przyrumieniły około 5 min.
  3.  Dodajemy ryż i  mieszamy.
  4. W osobnym garnku podgrzewamy bulion tak, żeby był ciepły.
  5. Ryż cały czas mieszamy, a kiedy zrobi się szklisty dolewamy lampkę wina.
  6. Mieszamy, aż alkohol odparuje, a ryż wchłonie esencje. 
  7. Do ryżu wlewamy chochlę bulionu i przyprawiamy ryż solą i pieprzem.
  8. Cały czas mieszając czekamy, aż ryż wchłonie bulion i dodajemy kolejną chochlę.Cały proces trwa kolo 15 min.Po tym czasie należy sprawdzić czy ryż jest ugotowany. Jeśli nie to należy dodać kolejną chochlę bulionu.
  9. W międzyczasie podgrzewamy na patelni oliwę z oliwek, dodajemy czosnek i krewetki.
  10. Ugotowane krewetki dodajemy do ryżu.Następnie dodajemy masło i odstawiamy na 2 minuty. Posypujemy kolendrą.Risotto jest gotowe.Smacznego!



poniedziałek, 10 lutego 2014

Pudding bananowo - migdałowy i Happy Opole!



Lubicie banany i migdały? Lubicie karmel? Lubicie tańczyć?To lubicie ten mały pudding doskonały  na wyjątkowo zimne dni, kiedy mimo mrozu około -13 st Opolska Blogosfera nie zważając na warunki pogodowe tańczyła ( wraz z mieszkańcami Opola) do piosenki Pharrela Williamsa ''Happy''. Po wesołej zabawie wspaniale było wrócić do domu i zjeść taki karmelowo-bananowy deser.
Chcecie zobaczyć jak bardzo Opole is Happy!? Na końcu postu znajdziecie film.:)
Bardzo dziękuję firmie VOG (http://www.vog.pl/) za zaopatrzenie w bakalie!:)

Składniki na 4 ramekiny:
  • 175 gr. cukru trzcinowego
  • 60 ml wody
  • 2 banany
  • 75 gr. mielonych migdałów
  • 75 gr. mąki
  • 150 gr. cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 białka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanili 
  • 100 gr. rozpuszczonego masła + 1 łyżka
  1. W garnuszku podgrzać cukier, wodę i łyżkę roztopionego masła.Ciągle podgrzewając wymieszać do rozpuszczenia cukru.
  2. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 3-4 minuty, aż do uzyskania konsystencji syropu.Odstawić.
  3. Banany obrać i pokroić na plasterki.
  4. Miseczki posmarować masłem, na dnie ułożyc plasterki banana, polać połową sosu.Ustawić na blaszce i odłożyć.
  5. W miseczce wymieszać mąkę, mielone migdały, cukier, proszek do pieczenia.
  6. Dodać białka, wanilię, rozpuszczone masło i wymieszać.
  7. Wlać do miseczek i piec 20 min. w temp. 180 st. do suchego patyczka lub do zrumienienia.
  8. Podawać z resztą sosu.





sobota, 8 lutego 2014

Walentynkowe inspiracje i rozwiązanie konkursu z Tortyonline




Dziękuję wszystkim za liczny udział w konkursie. Był to pierwszy konkurs organizowany na moim blogu ( w kolejce czekają kolejne!). Nie przypuszczałam, że zgłosi się, aż tyle osób, te komentarze to prawdziwa kopalnia pomysłów, dla tych, którzy nie wiedzą czym zaskoczyć ukochaną osobę w Walentynki. Przykro mi, że nagroda jest tylko jedna, bo spodobało mi się wiele z propozycji, no ale cóż musiałam wybrać tylko jedną osobę. Nagrodę wygrywa....zaglądnijcie na koniec postu, a po drodze może zainspirują Was moje romantyczne wypieki :).






















Bony  , które można zrealizować w sklepie www.tortyonline.pl zdobywają: GringaGraal oraz Danmiko19
Pozdrawiam serdecznie i życzę wspaniałch, słodkich Walentynek !




sobota, 1 lutego 2014

Chleb inny niż wszystkie (dietetyczny)


Hit w naszej rodzinie, posmakował nawet tacie, który jest tradycjonalistą i do wszystkich nowości podchodzi z podejrzliwością. Babcia nadal nie daje się przekonać, że chleb można upiec bez mąki i drożdży. Dziś chleb powędrował do sąsiadów i pewnie jutro będą pytać o przepis. Polecam wszystkim to wspaniałe pieczywo do wszystkiego: dżemów, wędlin, ryb.
 I pamiętajcie ten chleb to samo zdrowie, a że jest bardzo prosty w przygotowaniu z pewności uda się nawet początkującym!
Dziękuję mojej kochanej siostrze, że poświęciła swój czas na jego przygotowanie....w piekarniku piecze się już czwarty bochenek!

P.S. Mój blog bierze udział w wyborach na BLOG ROKU. Zachęcam do głosowania zwłaszcza, że dochód ( 1,23 zł. brutto) będzie przekazany Fundacju Gajusz (http://www.gajusz.org.pl/), która prowadzi hospicjum dla dzieci osieroconych.
Chcesz zagłosować ? Wyślij SMS o treści C00159 na numer 7122


Keksówka o wymiarach dolne 7,5 x 17 cm, górne 12 x 21 cm:
  • 135 gr. łuskanych ziaren słonecznika
  • 90 gr. siemienia lnianego
  • 65 gr. orzechów laskowych, włoskich lub migdałów
  • 145 gr. otrębów pszennych
  • 4 łyżki nasion babki płesznika
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 350 ml wody




  1. W miseczce wymieszać suche składniki, w drugim naczyniu połączyć wodę, olej i miód.
  2. Wymieszać wszystkie składniki i przełożyć do foremki wysmarowanej masłem.
  3. Zostawić w foremce na minimum 2 godziny, można pozostawić na całą noc.
  4. Piec w temp. 175 st. przez 20 min, ostrożnie wyciągnąć z foremki i piec na blaszce jeszcze około 30-40 min.Chleb jest gotowy, kiedy stukając w jego spód słychać głuchy odgłos.
  5. Odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w zamkniętym pojemniku do pięciu dni. Można mrozić.







Żródło: Tutaj (przepis zmodyfikowany)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails