Jak wspominałam w poprzednim poście prezentuję drugi z testowanych przeze mnie przepisów, które pojawiły się w książce ''Opole w czterdziestu smakach''.
Gdyby ktoś z Was miał ochotę na tą książeczkę to proszę zostawić komentarz na moim profilu fb BeeSweet pod zdjęciem dzisiejszego posta odpowiadając na pytanie: Jakie jest Twoje ulubione danie regionalne?
Wśród uczestników wylosuję jedną osobę (w poniedziałek 24.02.2014), której wyślę książeczkę ( wysyłka na terenie Polski). Na Wasze komentarze czekam do niedzieli(23.02.2014), a wylosowaną osobę proszę o kontakt w ciągu 24 godz. od ogłoszenia wyników.
Mafaldine z tuńczykiem i kaparami:
Składniki na 4 porcje:
- 500 gr makaronu typu mafaldine
- 160 gr. tuńczyka w oliwie
- 1 natka pietruszki
- 150 gr. kaparów
- 2 puszki pomidorów typu pelati (puszka 250 gr.)
- 4 świeże soczyste pomidory
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- oliwa z oliwek (kilka łyżek)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Na większej patelni lub w garnku umieszczamy oliwę i czosnek pokrojony w drobne plasterki.
- Podsmażamy do zarumienienia czosnku.
- Dodajemy posiekaną cebulę, gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę świeże pomidory i rozdrobnione blenderem pomidor z puszki.Podgotowujemy kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje, a świeże pomidory zmiękną.
- Do sosu dodajemy rozdrobnionego tuńczyka, kapary (jesli mamy kapary przechowywane w soli, to dobrze jest je wcześniej przepukać wodą, żeby nie były za słone).
- Na koniec dodajemy pietruszkę. Sos podajemy z makaronem ugotowanym al dente.
Zródło przepisu : Opole w czterdziestu smakach,
Zdjęcie: Delimamma
Podpisuję się - książka warta wygrania :))
OdpowiedzUsuńPierwsze co przychodzi mi do głowy: lubelskie cebularze :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odpowiedz, bardzo proszę o umieszczenie jej na moim profilu na fb, pod zdjęciem z tego postu,Pozdrawiam BeeSweet
Usuń