niedziela, 24 maja 2015

Szkolenia z modelowania figurek w Warszawie


 Razem z Akademią Słodka Pasja www.akademiaslodkapasja.pl 
zapraszam na szkolenia z modelowania figurek z lukru plastycznego z włoską dekoratorką tortów
 Barbarą Regini ( Barbie lo Schiaccianoci)
Szkolenie odbędzie się w Warszawie.


                             www.sklepslodkapasja.pl

środa, 20 maja 2015

Czekoladowe babeczki z bezową czapą


Na deszczowy majowy dzień taki jak dziś, kiedy za oknem jesienna pogoda mimo,że w kalendarzu maj polecam czekoladowe babeczki pod lekkimi bezowymi czapami.
Może nie są najszybsze w wykonaniu, ale w taki dzień najlepiej posiedzieć w domu i zrelaksować się przy zagniataniu kruchego ciasta i ubijaniu bezy. Ja lubię się tak zrelaksować, szczególnie, że później mogę zajadać się słodkościami , które sama przygotowałam.

Babeczki czekoladowe z bezową czapą na 6-8 szt


Kruche spody:
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 1łyżka gorzkiego kakao
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Masło kroimy na małe kawałki, łączymy z resztą składników i zagniatamy ciasto.
Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
Foremki do tarteletek smarujemy masłem i posypujemy mąką, ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do foremek na tarteletki/ babeczki o średnicy około 7 cm. Babeczki nakłuwamy widelcem, na wierzchu każdej babeczki układamy kawałek papieru do pieczenia i wsypujemy ryż lub fasolę, aby środki nie wyrosły.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 20 minut



Masa czekoladowa:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 60 ml śmietany kremówki 30%
  • 70 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 3 małe jajka
  • 70 g mielonych orzechów włoskich

Śmietanę podgrzewamy ( nie zagotowujemy) i polewamy pokruszoną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia czekolady.
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Do masy dodajemy przestudzoną czekoladę, a na końcu orzechy. Gotową masę wlewamy do podpieczonych babeczek i pieczemy przez około 10 minut.



Bezowe czapy:
  • 2 białka -pasteryzowane
  • szczypta soli
  • 80 g drobnego cukru
Białka z solą ubijamy na sztywna pianę , pod koniec ubijania dodajemy po łyżeczce cukru cały czas ubijając, aż do rozpuszczenia cukru. Pianę wkładamy do rękawa cukierniczego / sac a poche z końcówka do dekorowania i umieszczamy ją na babeczkach, tarteletki wkładamy ponownie do piekarnika na 10 minut, żeby beza się zarumieniła.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails