To był wspaniały weekend. W sobotę osładzałam pierwsze z cyklu warsztatów ''Po prostu położna''( więcej informacji tutaj), które odbyły się w Opolu. Dziś poznałam kilka wspaniałych osób z Opolskiej Blogsfery Kulinarnej ,do której należę.Miło jest poznać osoby, które tak jak ja pasjonują się kuchnią. Osoby pełne pomysłów i chęci tworzenia. Podczas spotkania omawialiśmy nowy projekt, ale o tym w swoim czasie. A na nadchodzący tydzień proponuję ciasto z dużą ilością kawy, wspaniałe szczególnie na poniedziałkowy poranek.
Biszkopt:
- 4 duże jajka
- szczypta soli
- 2/3 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
- 2/3 szklanki mąki
- 1,5 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Piekarnik ustawiamy na 180 st.
- Kwadratowa forma 24 cm x 24 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką.
- Jajka ubić z solą i cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy.
- Dodać olej i wodę i nadal miksować.
- Do miseczki przesiać mąkę, kakao i proszek , następnie wmieszać do masy jajecznej delikatnie mieszający.
- Przełożyć do form i piec około 30 min.
- Odstawić do przestygnięcia, a następnie przkroić wzdłuż.
Krem:
- 200 gr. miękkiego masła
- 1/2 szklanki cappuccino w proszku ( w oryginale cukier puder)
- 2 szklanki mleka w proszku (nie w granulkach)
- 400 gr. waniliowego serka homogenizowanego ( w temp. pokojowej)
- Masło ubijamy z cappuccino do uzyskania jednolitek masy.
- Dodajemy mleko w proszku i serek homogenizowany i mieszamy do połączenia składników.
Poncz:
- 300 ml mocnej kawy
- 100 ml likieru kawowego, czekoladowego lub Baileys
Dodatkowo:
- około 220 gr. okrągłych biszkoptów (1,5 paczki)
- gorzkie kakao
Montaż:
- Pierwszy blad biszkopta ponczujemy i przykrywamy około połową masy.
- Układamy warstwę naponczowanych biszkoptów.
- Przykrywamy cienką warstwą kremu i posypujemy kakao.
- Układamy drugą warstwę biszkopta, ponczujemy ciasto.
- Wykładamy resztę kremu.
- Przykrywamy naponczowanymi ciastkami i posypujemy kakao.
- Odstawiamy do lodówki ( najlepiej na całą noc).
- Wyciągamy z lodówki na około 30 min. przed podaniem.
Zródło: Tutaj
wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda wspaniale. Pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuńi mi było bardzo przyjemnie Cię poznać :) A ciasto.....mmmmmm boskie :)
OdpowiedzUsuńDo zobaczenia w grudniu :)
UsuńCudo!
OdpowiedzUsuńBosko wygląda!
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda!! Muszę koniecznie zrobić:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe i na pewno smaczne :)
OdpowiedzUsuńjadłabym :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńjedno z najlepszych ciast :) u Ciebie jeszcze tak pięknie wygląda, mmm... :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się po prostu wspaniale :) A skoro jest kawowe to z pewnością i pyszne.
OdpowiedzUsuńTak zacząć poniedziałek? Mniam! Dobrze wygląda to ciacho :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńWidziałam je ostatnio na kilku blogach, to chyba znak, że też powinnam się zabrać :)
Kusi mnie to ciasto, kusi....:)
OdpowiedzUsuńMam pytanie,jakie to jest"mleko nie granulowane"?? Ciasto wygląda obłednie,warto wypobowac;)
OdpowiedzUsuńZamiast granulek jest proszek :)
Usuńmam to ciasto na oku ;) może na urodziny męża je zrobię :) Cudnie było Cię poznać!
OdpowiedzUsuńTo mi bardzo miło , że przyjeliście mnie do Waszego kreatywnego i wesołego grona! Do zobaczenia!
UsuńDziękuję wszystkim, którzy do mnie zaglądają! Miło tworzyć słodkości, które komuś się podobają lub inspirują!
OdpowiedzUsuńJak tu nie zaglądać jak wszystko wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńZABIERAM SIE DO ROBOTY
OdpowiedzUsuńZROBIŁAM PYCHOTKA POLECAM SWIETNY PRZEPIS
OdpowiedzUsuńWarstwy prezentuja sie przepieknie!!!
OdpowiedzUsuńA odnośnie ponczu chciałam zapytać czy ten likier miesza się razem z kawą ? czy do wyboru jest likier albo kawa ? ;) Proszę o odpowiedź
OdpowiedzUsuńNależy wymieszać likier z kawą i naponczować.Pozdrawiam BeeSweet
UsuńW końcu chyba się skuszę na to ciasto, bo tak mnie kusi od dłuższego czasu :)
OdpowiedzUsuń