Strony

poniedziałek, 25 listopada 2013

Ciasto ''Cappuccino''


 To był wspaniały weekend. W sobotę osładzałam pierwsze z cyklu warsztatów ''Po prostu położna''( więcej informacji tutaj), które odbyły się w Opolu. Dziś poznałam kilka wspaniałych osób z Opolskiej Blogsfery Kulinarnej ,do której należę.Miło jest poznać osoby, które tak jak ja pasjonują się kuchnią. Osoby pełne pomysłów i chęci tworzenia. Podczas spotkania omawialiśmy nowy projekt, ale o tym w swoim czasie. A na nadchodzący tydzień proponuję ciasto z dużą ilością kawy, wspaniałe szczególnie na poniedziałkowy poranek.


 Biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  1. Piekarnik ustawiamy na 180 st.
  2. Kwadratowa forma 24 cm x 24 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką.
  3. Jajka ubić z solą i cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy.
  4. Dodać olej i wodę i nadal miksować.
  5. Do miseczki przesiać mąkę, kakao i proszek , następnie wmieszać do masy jajecznej delikatnie mieszający.
  6. Przełożyć do form i piec około 30 min.
  7. Odstawić do przestygnięcia, a następnie przkroić wzdłuż.

Krem:

  • 200 gr.  miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cappuccino w proszku ( w oryginale cukier puder)
  • 2 szklanki mleka w proszku (nie w granulkach)
  • 400 gr. waniliowego serka homogenizowanego ( w temp. pokojowej)

  1. Masło ubijamy z cappuccino do uzyskania jednolitek masy.
  2. Dodajemy mleko w proszku i serek homogenizowany i mieszamy do połączenia składników.

Poncz:

  • 300 ml mocnej kawy
  • 100 ml likieru kawowego, czekoladowego lub Baileys

Dodatkowo:

  • około 220 gr. okrągłych biszkoptów (1,5 paczki)
  • gorzkie kakao

Montaż:
  1. Pierwszy blad biszkopta ponczujemy i przykrywamy około połową masy.
  2. Układamy warstwę naponczowanych biszkoptów.
  3. Przykrywamy cienką warstwą kremu i posypujemy kakao.
  4. Układamy drugą warstwę biszkopta, ponczujemy ciasto.
  5. Wykładamy resztę kremu.
  6. Przykrywamy naponczowanymi ciastkami i posypujemy kakao.
  7. Odstawiamy do lodówki ( najlepiej na całą noc).
  8. Wyciągamy z lodówki na około 30 min. przed podaniem.



Zródło: Tutaj

27 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda wspaniale. Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. i mi było bardzo przyjemnie Cię poznać :) A ciasto.....mmmmmm boskie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie wygląda!! Muszę koniecznie zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe i na pewno smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jedno z najlepszych ciast :) u Ciebie jeszcze tak pięknie wygląda, mmm... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prezentuje się po prostu wspaniale :) A skoro jest kawowe to z pewnością i pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak zacząć poniedziałek? Mniam! Dobrze wygląda to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda wspaniale :)
    Widziałam je ostatnio na kilku blogach, to chyba znak, że też powinnam się zabrać :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kusi mnie to ciasto, kusi....:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam pytanie,jakie to jest"mleko nie granulowane"?? Ciasto wygląda obłednie,warto wypobowac;)

    OdpowiedzUsuń
  11. mam to ciasto na oku ;) może na urodziny męża je zrobię :) Cudnie było Cię poznać!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mi bardzo miło , że przyjeliście mnie do Waszego kreatywnego i wesołego grona! Do zobaczenia!

      Usuń
  12. Dziękuję wszystkim, którzy do mnie zaglądają! Miło tworzyć słodkości, które komuś się podobają lub inspirują!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak tu nie zaglądać jak wszystko wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ZABIERAM SIE DO ROBOTY

    OdpowiedzUsuń
  15. ZROBIŁAM PYCHOTKA POLECAM SWIETNY PRZEPIS

    OdpowiedzUsuń
  16. Warstwy prezentuja sie przepieknie!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. A odnośnie ponczu chciałam zapytać czy ten likier miesza się razem z kawą ? czy do wyboru jest likier albo kawa ? ;) Proszę o odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Należy wymieszać likier z kawą i naponczować.Pozdrawiam BeeSweet

      Usuń
  18. W końcu chyba się skuszę na to ciasto, bo tak mnie kusi od dłuższego czasu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!