czwartek, 31 lipca 2014

Mus ananasowy w rabarbarze

 
Rabarbar przypomina mi o czasach dzieciństwa, kiedy to babcia dawała mi spodeczek z cukrem, a ja biegłam do ogrodu i zrywałam pędy rabarbaru. Zanurzałam je w cukrze i chrupałam! Nie ma już rabarbaru, ani ogrodu i nawet babcia odeszła, ale piękne wspomnienia pozostały. Pozostał też sentyment do rabarbaru, choć teraz jadam go w trochę innej postaci.

 
Na tortownicę o średnicy 18-20 cm:
  • 1 1/2 szklanki pokruszonych ciasteczek typu Petitki (szkalnka 250 ml)
  • 4 łyżki miękkiego masła
  1. Ciasteczka wymieszać z masłem.
  2. Wsypać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i ugnieść.
 
Mus ananasowy:
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki soku ananasowego
  • 2 szklanki puree z ananasa świeżego lub z puszki
  • 3/4 szklanki cukru ( jeśli używamy świeżego ananasa, jeśli takiego z puszki to można dodać mniej cukru lub go pominąć)
  • 1 1/4 szklanki śmietany kremówki 30%
  1. Żelatynę wsypać do soku i poczekać około 10 minut, aż żelatyna napęcznieje.
  2. Sok z żelatyną podgrzać na bardzo małym ogniu lub w mikrofali. Żelatyna ma się rozpuścić , ale nie zagotować!
  3. Wymieszać owocowe puree i cukier, dodać żelatynę i wymieszać. Odstawić na około 20 min., aż puree zacznie delikatnie tężeć.
  4.  Wymieszać z ubitą śmietaną i odstawić do lodówki do stężenia na około 2 godziny.
 
Paski z rabarbaru: 
  • 2 szklanki wody 
  • 1 szklanka cukru
  • 2-3 pędy rabarbaru
  1. Wodę z cukrem zagotować i odstawić z ognia.
  2. Rabarbar pociąć na cienkie paski za pomocą obieraczki do ziemniaków.
  3. Wkładać paski rabarbaru na około 30 sekund do wody z cukrem.
  4. Następnie układać na papierowym ręczniku.
  5. Kiedy paski przestygną układać je na zimnym musie ananasowym ( gdyby żle się przyklejały posmarować lekko wodą z cukrem, w której moczyły się paski).
 


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails