niedziela, 29 sierpnia 2010

Kruche ciasteczka


Kruche ciasteczka ''kręcone'' przez maszynkę pod czujnym okiem mamy, kolorowe świąteczna cudeńka robione na święta z siostrą.Ciastka z dżemem, makiem, migdałami, orzechami lub najprostsze z lukrem, pochowane w blaszanych pudełkach, ukrywane w babcinej szafce ze słodkościami.Te najprostsze ciastka zawsze przywołują w pamięci wspaniałe wspomnienia.

Ciastka:

220 gr. masła
240 gr. cukru
1 całe jajko 
1 żółtko
375 gr. mąki
szcypta soli
Do wyboru: starta skórka pomarańczowa lub cytrynowa, ekstrakt waniliowy lub migdałowy

Masło o temperaturze pokojowej wymieszać z cukrem, następnie dodać jajko i żółtko.Powoli dodawać mąkę, szczyptę soli i skórkę lub ekstrakt.Wyrabiać do uzyskania elastycznego ciasta, a następnie zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na 30 min.
Rozwałkować i wycinać ulubione kształty.Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Odstawić do wystygnięcia, a następnie dekorować według uznania. Gotowe!


wtorek, 24 sierpnia 2010

Macarons



Dałam się uwieść modzie na te małe, słodkie ciasteczka przypominające bezy.Ostatnio stały się bardzo popularne i są inspiracją nawet dal projektantów mody.Ciasteczka wydają się łatwe w przygotowaniu, ale no właśnie...jak widzicie pomimo moich usilnych starań, efekty są różne. 

Macarons

Żródło: Prova del cuoco

215 gr. zmielonych bardzo drobno migdałów
350 gr. cukru pudru
30 gr. mąki
190 gr. białek (najlepiej kilkudniowe ,przechowywane w lodówce)
90 gr. drobnego cukru
barwnik spożywczy w wybranym kolorze

Przesiać zmielone migdały, cukier puder i mąkę.Ubić białka z drobnym cukrem na sztywną pianę, a następnie dodawać powoli mieszając migdały, cukier puder i mąkę.Podzielić masę na kilka części i do każdej dodać po kilka kropel barwnika.Włożyć masę do sac-a-poche i formować na blasze małe krążki.Włożyć do rozgrzanego do 170 st. piekarnika na około 10 min.
Przekładać ulubionym kremem ...Gotowe!


wtorek, 17 sierpnia 2010

Dżem figowy



W końcu nadszedł czas fig....najlepsze są te świeże, zjadane pod drzewem, ale kiedy zjadło się ich już tyle,że więcej po prostu nie można, trzeba pomyśleć jak zachować ich smak do kolejnego lata. Najłatwiejszy sposób to ...

Dżem figowy

1kg świeżych, obranych ze skórki fig
300 gr. cukru
sok z jednej cytryny
cynamon (kawałeczek wysuszonej kory)
1 strączek wanilii
2-3 łyżki wody

Obieramy figi i kroimy w kawałki , dodajemy sok z cytryny, cynamon, wanilie (najlepiej dodać ziarenka z jednego strączka wanilii) i wodę.Wszystko wkładamy do garnka o grubym dnie.Zagotowujemy często mieszając, a następnie dodajemy cukier.Dżem gotujemy około godziny,często mieszając.Najlepiej sprawdzić czy dżem jest gotowy kładąc łyżkę gorącego dżemu na talerzyku wyjętym z zamrażarki, w ten sposób dżem szybko wystygnie i będziemy mogli sprawdzić czy ma zadowalającą nas konsystencje.
Gorący dzem wkładamy do wygotowanych gorących słoików (słoiki wymyć, a następnie gotować około 15 minut,później wyciągnąć z garnka i włożyć do piekarnika nagrzanego do około 50 st i poczekać aż wyschną) zakręcamy, odwracamy do góry nogami ,przykrywamy ściereczką i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

środa, 11 sierpnia 2010

Moka chiffon cake


Dziś Chiffon cake, a właściwie Moka Chiffon cake na imieniny pewnego pana.Chiffon cake piekłam po raz pierwszy , bez specjalnej formy, w zwykłej tortownicy.To amerykańskie ciasto początkowo wydawało się trudne, szczególnie dlatego,że po upieczeniu (w niewysmarowanej formie,najlepiej aluminiowej, ponieważ ciasto powinno się przykleić do brzegów) należy odwrócić  do góry nogami i zostawić do ostygnięcia, moje stygło całą noc oparte na filiżankach do kawy.









Moka chiffon cake


Źródło: www.cookaround.com


125 gr. mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
185 gr. cukru
50 gr czekolady
szczypta soli
3 jajka (4 jeśli są małe)
1/2 filiżanki espresso
60 ml wody
55gr oleju roślinnego np. słonecznikowego
Przesiać mąkę , proszek do pieczenia, sól dołączyć cukier, tworzymy tak zwana fontannę i do środka wlewamy żółtka. W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę i łączymy ją z espresso, wodą i olejem.W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę.Rozpuszczoną czekoladę z pozostałymi płynami (lekko przestudzoną) wlewamy na żółtka mieszając mikserem, następnie używając łyżki i mieszając delikatnie dołączamy ubite białka.Wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika na 1 godzinę / temp. 170 st.Po upieczeniu odwracamy ciasto do góry nogami i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.Jak już pisałam, nie mam formy do chiffon cake, ale w normalnej tortownicy (średnica 24 cm.) wyszło wspaniale. W przeciwieństwie do biszkoptów nie wymaga nasączenia, w środku jest miękkie i wilgotne.
Ciasto przełożyłam : dżemem figowym i Kremem ''Camy''
Krem ''Camy''
250 gr mascarpone
100 ml mleka skondensowanego
Mascarpone wymieszać mikserem przez około 1 minutę, a następnie dodawać mleko skondensowane, ciągle mieszając.W zależności od gustu mleka można dodać mniej lub więcej.
Gotowe!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails