Kruche ciasteczka ''kręcone'' przez maszynkę pod czujnym okiem mamy, kolorowe świąteczna cudeńka robione na święta z siostrą.Ciastka z dżemem, makiem, migdałami, orzechami lub najprostsze z lukrem, pochowane w blaszanych pudełkach, ukrywane w babcinej szafce ze słodkościami.Te najprostsze ciastka zawsze przywołują w pamięci wspaniałe wspomnienia.
Ciastka:
220 gr. masła
240 gr. cukru
1 całe jajko
1 żółtko
375 gr. mąki
szcypta soli
Do wyboru: starta skórka pomarańczowa lub cytrynowa, ekstrakt waniliowy lub migdałowy
Masło o temperaturze pokojowej wymieszać z cukrem, następnie dodać jajko i żółtko.Powoli dodawać mąkę, szczyptę soli i skórkę lub ekstrakt.Wyrabiać do uzyskania elastycznego ciasta, a następnie zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na 30 min.
Rozwałkować i wycinać ulubione kształty.Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Odstawić do wystygnięcia, a następnie dekorować według uznania. Gotowe!