Hit w naszej rodzinie, posmakował nawet tacie, który jest tradycjonalistą i do wszystkich nowości podchodzi z podejrzliwością. Babcia nadal nie daje się przekonać, że chleb można upiec bez mąki i drożdży. Dziś chleb powędrował do sąsiadów i pewnie jutro będą pytać o przepis. Polecam wszystkim to wspaniałe pieczywo do wszystkiego: dżemów, wędlin, ryb.
I pamiętajcie ten chleb to samo zdrowie, a że jest bardzo prosty w przygotowaniu z pewności uda się nawet początkującym!
Dziękuję mojej kochanej siostrze, że poświęciła swój czas na jego przygotowanie....w piekarniku piecze się już czwarty bochenek!
P.S. Mój blog bierze udział w wyborach na BLOG ROKU. Zachęcam do głosowania zwłaszcza, że dochód ( 1,23 zł. brutto) będzie przekazany Fundacju Gajusz (http://www.gajusz.org.pl/), która prowadzi hospicjum dla dzieci osieroconych.
Chcesz zagłosować ? Wyślij SMS o treści C00159 na numer 7122
- 135 gr. łuskanych ziaren słonecznika
- 90 gr. siemienia lnianego
- 65 gr. orzechów laskowych, włoskich lub migdałów
- 145 gr. otrębów pszennych
- 4 łyżki nasion babki płesznika
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 350 ml wody
- W miseczce wymieszać suche składniki, w drugim naczyniu połączyć wodę, olej i miód.
- Wymieszać wszystkie składniki i przełożyć do foremki wysmarowanej masłem.
- Zostawić w foremce na minimum 2 godziny, można pozostawić na całą noc.
- Piec w temp. 175 st. przez 20 min, ostrożnie wyciągnąć z foremki i piec na blaszce jeszcze około 30-40 min.Chleb jest gotowy, kiedy stukając w jego spód słychać głuchy odgłos.
- Odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w zamkniętym pojemniku do pięciu dni. Można mrozić.
Żródło: Tutaj (przepis zmodyfikowany)
wygląda ciekawie:)
OdpowiedzUsuńOooooo ! Wygląda prze fantastycznie :) Na pewno wypróbuje
OdpowiedzUsuńWyszedł Ci wspaniały! Robiłam podobny, trochę składników zamieniłam na bardziej dostępne, wyszedł pyszny! Polecam wszystkim!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńW domu trwa produkcja na skale masową...7 chleb leżakuje i czeka na włożenie do piekarnika aby moja siostrzyczka mogła dostać świeżutko upieczony:) dziekuje mojemu Robaczkowi za chleb, który odmienia nasze życie:*
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńNie do wiary! :)
OdpowiedzUsuńGdzie można kupić nasiona babki płesznika?
OdpowiedzUsuńChleb wygląda obłędnie :))
W sklepie z zywnoscia ekologiczna, mozna w zielarskim zapytac.
Usuńchleb jest super! ale proszę podpowiedz mi,co zrobiłam nie tak,że nie można kroić chlebka bo się cały kruszy :( POMOCY !
OdpowiedzUsuńChleb jest super! Ale proszę podpowiedz mi co zrobiłam źle,że nie mogę kroić bo cały chleb się kruszy :( POMOCY !
OdpowiedzUsuń