Miałam nie piec, chociaż przez parę dni (takie było postanowienie noworoczne:))....no i przez parę dni się udało, ale wczoraj już nie wytrzymałam, chociaż coś małego.
No i są małe gruszki w cieście migdałowym, jak dla mnie pyszne.Przeważnie gruszki łączę z czekoladą, ale muszę powiedzieć , że połączenie z migdałąm też jest świetne. Myślę ,że ten deser można przygotować również w papilotkach do muffinek lub w foremce do keksów.
Gruszki w syropie:
6 małych gruszek
100 gr. cukru
2-3 gożdziki
cynamon (ja użyłam kory, około 3-4 cm)
laska wanili
pół cytryny
1 litr wody
Ciasto:
40 gr. masła w temperaturze pokojowej
100 gr. cukru
2 jajka
2 łyżki ekstraktu z wanilii
190 ml. śmietany kremówki
1 szklankę (250 ml.) mielonych migdałów
40 gr. mąki
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
Gruszki:
Włożyć obrane gruszki i przyprawy do garnka i zalać wodą, podgrzewać do zagotowania, a następnie gotować na małym ogniu przez 15- 20 min. Gruszki gotować do miękkości, sprawdzić patyczkiem czy są miękkie.Wyciągnąć z garnka i zostawić do ostudzenia.
Ciasto:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. Wysmarować 6 małych miseczek (takich, w których można piec).
W misce ubić mikserem masło i cukier około 3 min. Dodawać po jednym jajku ciągle ubijając. Dodać wanilię, śmietanę kremówkę, migdały, a na końcu mąkę i proszek do pieczenia.Wypełnić miseczki do 1/3 wysokości , na środku każdej miseczki ułożyć gruszkę. Piec przez okło 25-30 min.
W misce ubić mikserem masło i cukier około 3 min. Dodawać po jednym jajku ciągle ubijając. Dodać wanilię, śmietanę kremówkę, migdały, a na końcu mąkę i proszek do pieczenia.Wypełnić miseczki do 1/3 wysokości , na środku każdej miseczki ułożyć gruszkę. Piec przez okło 25-30 min.
Żródło: Blog ''Tartelette''
Musi niebiańsko smakować...
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje! Lubię takie niebanalne desery.
OdpowiedzUsuńTartelette ma fajne przepisy.
OdpowiedzUsuńWidząc zdjęcie - nabrałam ochoty, czytając składniki - stwierdzam, że ochotę trzeba bezdyskusyjnie zmaterializować:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpyszne ta gruszka :)
OdpowiedzUsuń