Mmmmm....kokosowo - czekoladowo, tak jak lubię. Mocno czekoladowe i wilgotne ciasto, nasączone likierem Malibu i przełożone delikatnym kokosowym kremem z białą czekoladą. Doskonałe na rozpoczęcie Nowego Roku.
Życzę wszystkim i sobie , aby to co najlepszego spotkało nas w 2011, było tym najgorszym co nas spotka w 2012!
250 gr. białej czekolady
1 l. śmietany kremówki 30%
2 opakowania śmietany w proszku ''Śnieżka''
50 gr. wiórek kokosowych
likier kokosowy do nasączenia
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i połączyć z trzema łyżkami śmietany. Resztę śmietany ubić ze ''Śnieżką'', a następnie połączyć z czekoladą i wiórkami kokosowymi. Masę wyłożyć na biszkopcie posypać wiorkami kokosowymi.
Inspiracja : Blog ''The little red house''
Życzę wszystkim i sobie , aby to co najlepszego spotkało nas w 2011, było tym najgorszym co nas spotka w 2012!
Ciasto czekoladowe:
60 gr. gorzkiej czekolady
3/4 szklanki * gorzkiego kakao
3/4 szklanki gorącej wody
6 łyżek masła
1 1/2 szklanki cukru
2 duże jajka
1 szklanka mleczka kokosowego
1 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
Rozgrzać
piekarnik do 180 st.Wyłożyć tortownicę o średnicy 24 cm. papierem do
pieczenia.W miseczce wymieszać czekoladę w kawałeczkach, gorącą wodę i
gorzkie kakao.Mieszać do połączenia składników.
W
drugiej misce połączyć mąkę, sodę i sól. Mikserem ubić masło i cukier,
do uzyskania jednolitej masy. Dodawać po jednym jajku cały czas ubijając,
następnie dodać mleko kokosowe, a póżniej roztopioną czekoladę z kakao i
wodą.Na koniec dodać mąkę z solą i sodą. Wstawić do piekarnika na około
50 minut.Po ostudzeniu przełożyć.
Masa śmietankowa:
250 gr. białej czekolady
1 l. śmietany kremówki 30%
2 opakowania śmietany w proszku ''Śnieżka''
50 gr. wiórek kokosowych
likier kokosowy do nasączenia
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i połączyć z trzema łyżkami śmietany. Resztę śmietany ubić ze ''Śnieżką'', a następnie połączyć z czekoladą i wiórkami kokosowymi. Masę wyłożyć na biszkopcie posypać wiorkami kokosowymi.
Inspiracja : Blog ''The little red house''
Niebezpiecznie kuszący!
OdpowiedzUsuńNajlepszego w Nowym Roku! :)
smakowite rozpoczęcie Nowego Roku:) czekolada+kokos czyli to co lubie najbardziej:)
OdpowiedzUsuńIdealne smaki!!! Pięknie przywitałaś Nowy Rok. Wszystkiego najlepszego:)
OdpowiedzUsuńIdealne połączenie smaków! Cudny tort:)
OdpowiedzUsuńSzkoda, ze niczym nie nasączyłaś.
OdpowiedzUsuńOgólnie mi się podoba. Grubo pokrojone blaty! :)
I jeszcze tak mocno czekoaldowe:)
pozdrawiam
Obłędny tort;) Zjadłabym taki ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam za miłe komentarze.
OdpowiedzUsuńDo dream-about-muffin : tak jak napisałam w przepisie tort nasączony został likierem kokosowym ''Malibu''.
cudowne są te biało czarne warstwy.
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego (jakie u ciebie slodkie, urocze i smaczne powitanie 2012 roku) Bomba :D
OdpowiedzUsuńkokos z czekoladą, niebiańskie połączenie!
OdpowiedzUsuńo mamo... jakie połączenie :) rewelacja :)
OdpowiedzUsuńIdealnie takim ciastem wkroczyć w nowy rok! Ja zaczęłam od sernika;)
OdpowiedzUsuńPięknie rozpoczęty kulinarny Nowy Rok:)
OdpowiedzUsuńLubię torty... Widzę, że, jak ja, jesteś po stronie tych mniej lukrowanych, które przeważnie bardziej wyglądają niż smakują. Serdecznie pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń