Strony

niedziela, 1 stycznia 2012

Tort czekoladowo - kokosowy


Mmmmm....kokosowo - czekoladowo, tak jak lubię. Mocno czekoladowe i wilgotne  ciasto, nasączone likierem Malibu i przełożone delikatnym kokosowym kremem z białą czekoladą. Doskonałe na rozpoczęcie Nowego Roku.
Życzę wszystkim i sobie , aby to co najlepszego spotkało nas w 2011, było tym najgorszym co nas spotka w 2012!

Ciasto czekoladowe:
60 gr. gorzkiej czekolady
3/4 szklanki * gorzkiego kakao
3/4 szklanki gorącej wody
6 łyżek masła
1 1/2 szklanki cukru
2 duże jajka
1 szklanka mleczka kokosowego
1 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
  

Rozgrzać piekarnik do 180 st.Wyłożyć tortownicę o średnicy 24 cm. papierem do pieczenia.W miseczce wymieszać czekoladę w kawałeczkach, gorącą wodę i gorzkie kakao.Mieszać do połączenia składników.
W drugiej misce połączyć mąkę, sodę i sól. Mikserem ubić masło i cukier, do uzyskania jednolitej masy. Dodawać po jednym jajku cały czas ubijając, następnie dodać mleko kokosowe, a póżniej roztopioną czekoladę z kakao i wodą.Na koniec dodać mąkę z solą i sodą. Wstawić do piekarnika na około 50 minut.Po ostudzeniu przełożyć.


Masa śmietankowa:

250 gr. białej czekolady
1 l. śmietany kremówki 30%
2 opakowania śmietany w proszku ''Śnieżka''
50 gr. wiórek kokosowych 
likier kokosowy do nasączenia

Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i połączyć z trzema łyżkami śmietany. Resztę śmietany ubić ze ''Śnieżką'', a następnie połączyć z czekoladą i wiórkami kokosowymi. Masę wyłożyć na biszkopcie posypać wiorkami kokosowymi.


Inspiracja : Blog ''The little red house''

14 komentarzy:

  1. Niebezpiecznie kuszący!
    Najlepszego w Nowym Roku! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowite rozpoczęcie Nowego Roku:) czekolada+kokos czyli to co lubie najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne smaki!!! Pięknie przywitałaś Nowy Rok. Wszystkiego najlepszego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne połączenie smaków! Cudny tort:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szkoda, ze niczym nie nasączyłaś.
    Ogólnie mi się podoba. Grubo pokrojone blaty! :)
    I jeszcze tak mocno czekoaldowe:)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Obłędny tort;) Zjadłabym taki ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję Wam za miłe komentarze.
    Do dream-about-muffin : tak jak napisałam w przepisie tort nasączony został likierem kokosowym ''Malibu''.

    OdpowiedzUsuń
  8. cudowne są te biało czarne warstwy.

    OdpowiedzUsuń
  9. Szczęśliwego (jakie u ciebie slodkie, urocze i smaczne powitanie 2012 roku) Bomba :D

    OdpowiedzUsuń
  10. kokos z czekoladą, niebiańskie połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  11. o mamo... jakie połączenie :) rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealnie takim ciastem wkroczyć w nowy rok! Ja zaczęłam od sernika;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie rozpoczęty kulinarny Nowy Rok:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię torty... Widzę, że, jak ja, jesteś po stronie tych mniej lukrowanych, które przeważnie bardziej wyglądają niż smakują. Serdecznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!