W święta nie mogło zabraknąć makowca , choćby takiego na ostatnią chwilę.
Składniki:
850 g gotowej masy makowej
130 g mielonych migdałów
6 jajek w temperaturze pokojowej
po około 50 g: rodzynek, orzechów włoskich, suszonych śliwek i moreli
1/3 szklanki śmietanki kremowej 30%
150 g gorzkiej czekolady
Dekoracja:
cukier puder
wiśnie w alkoholu
Przygotowanie:
Tortownicę
23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki tortownicy posmarować masłem i oprószyć mąką.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
Masę makową włożyć do misy miksera, zmiksować ze
zmielonymi migdałami. Dodawać stopniowo jajka i miksować po każdym
dodanym przez około 30 sekund. Ciągle miksując dodawać bakalie. Na koniec zmiksować ze
śmietanką kremową oraz posiekaną czekoladą.
Masę wyłożyć do
przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego
piekarnika. Piec przez około 45 minut. Zostawić do wystygnięcia, przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować wiśniami.
Żródło: ''Kwestia smaku''
Zdjęcia : kuzynka Beata
Jeszcze nigdy nie jadłam torciku makowego :-)
OdpowiedzUsuńSmakowite ciacho:-)
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w Nowym Roku !!!