sobota, 31 grudnia 2011

Torcik makowy


W święta nie mogło zabraknąć makowca , choćby takiego na ostatnią chwilę.


Składniki:
850 g gotowej masy makowej
130 g mielonych migdałów
  6 jajek w temperaturze pokojowej
  po około 50 g: rodzynek, orzechów  włoskich, suszonych śliwek i moreli
1/3 szklanki śmietanki kremowej 30% 
150 g gorzkiej czekolady

Dekoracja:

cukier puder
wiśnie w alkoholu


Przygotowanie: Tortownicę 23  cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki tortownicy posmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę makową włożyć do misy miksera, zmiksować ze zmielonymi migdałami. Dodawać stopniowo jajka i miksować po każdym dodanym przez około 30 sekund. Ciągle miksując dodawać bakalie. Na koniec zmiksować ze śmietanką kremową oraz posiekaną czekoladą. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45  minut. Zostawić do wystygnięcia, przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować wiśniami.

Żródło: ''Kwestia smaku''
Zdjęcia : kuzynka Beata


2 komentarze:

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails