piątek, 30 grudnia 2011

Sernik ulubiony








Znalazłam prepis na mój ulubiony sernik! Zdecydowanie to najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam.Takie ciasto do delektowania się (nawet kilka razy dziennie :))

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm. (może być większa, wtedy sernik będzie niższy)

Spód :

 2 białka
  50 g cukru pudru
  60 g zmielonych na proszek płatków migdałów
  1 łyżeczka przyprawy piernikowej i 1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kakao
  50 g ciemnej czekolady, posiekanej

Ciasto:

1 kg zmielonego sera (użyłam pół kilo serka waniliowego w wiaderku ''Jana'' i pół kilo mascarpone)
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej lub sypkiego budyniu (użyłam budyniu waniliowego)
1 duża puszka 530 g słodzonego mleka skondensowanego, niegotowanego
  3 białka
3 łyżki likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego lub soku z cytryny
skórka starta z 1 pomarańczy lub cytryny
  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  200 g białej czekolady

Na wierzch:

   300 g gęstej śmietany 18% (użyłam około 200 gr.)

Lukier:

  1 szklanka cukru pudru
3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy (lub cytryny)
około 2 - 3 łyżek soku z pomarańczy (lub cytryny)

Przygotowanie:  

Spód: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki tortownicy posmarować masłem. Białka ubić na sztywną pianę powoli dodając cukier puder. Po dodaniu całego cukru pudru ubijamy jeszcze przez około 2 minuty, aby piana była błyszcząca. Pianę delikatnie połączyć ze zmielonymi płatkami migdałów, przyprawą piernikową, cynamonem, przesianym kakao i posiekaną czekoladą. Wyłożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez około 15 minut, do suchego patyczka:). Wyjąć i ostudzić. 
  Masa serowa: do dużej miski włożyć ser, budyń i wymieszać . Następnie dodać mleko skondensowane, białka, sok, skórkę i wanilię i wszystko wymieszać energicznie łyżką do połączenia się składników. Na koniec w kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę. Roztopioną czekoladę dodać do masy serowej i energicznie wymieszać. Masę serową wylać do tortownicy na podpieczony spód i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30- 35 minut w 180 stopniach, aż masa będzie już prawie całkowicie zastygnięta. Wyjąć sernik i rozprowadzić na nim gęstą śmietanę. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut w tej samej temperaturze. Sernik wyjąć i ostudzić. 
Lukier: wymieszać cukier puder ze skórką i 1- 2 łyżkami soku pomarańczowego lub cytrynowego. Dokładnie wymieszać w razie potrzeby stopniowo dodawać więcej soku, aby uzyskać odpowiednio gęsty lukier. Sernik udekorować lukrem. Sernik najlepszy jest po schłodzeniu w lodówce.

Żródło: ''Kwestia smaku''
Zdjęcie: Kuzynka Beata





11 komentarzy:

  1. Piękny sernik...!! Uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wygląda. Polewa bardzo kusząca.

    OdpowiedzUsuń
  3. cudny,piekny,nie pieklam jeszcze sernika bez dodatku zoltek,chetnie wyprobuje,Maja38.

    OdpowiedzUsuń
  4. wspanialy:) z aromatem pomaranczy... pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. naprawde sliczny ten serniczek, prezentuje sie doskonale..

    OdpowiedzUsuń
  6. taki sernik to poezja!!! ja robię podobny tez mlekiem skondensowanym i jest to sernikowy ideał!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam serniki. każde! mniam...

    OdpowiedzUsuń
  8. Nic dziwnego, że ulubiony. Świetnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję wszystkim za komentarze....sernik przypadł bardzo do gustu rodzinie w Polsce, jutro będzie próbował podbić serca rodziny włoskiej:) Trzymajcie kciuki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja tez nie mieszkam w Polsce i robię podobny sernik...

    OdpowiedzUsuń
  11. Jako degustator stwierdzam ze byl to najpyszniejszy serniczek jaki w zyciu jadlam:)*

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails