Za oknem gorąco, bardzo gorąco, tak gorąco, że mam zakaz włączania piekarnika, ale czasem ...
Bułeczki z Nutellą
Źródło przepisu: Pracownia wypieków
250 g mąki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
30 g masła, miękkiego
7 g świeżych drożdży
70 g wody, ciepłej
1 jajko
Nadzienie:
100 g Nutelli
50 g sera Philadelphia
Źródło przepisu: Pracownia wypieków
250 g mąki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
30 g masła, miękkiego
7 g świeżych drożdży
70 g wody, ciepłej
1 jajko
Nadzienie:
100 g Nutelli
50 g sera Philadelphia
Do posmarowania:
2 łyżeczki śmietany
Drożdże rozpuścić w wodzie. Wymieszać mąkę z drożdżami i pozostałymi składnikami. Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, obrócić ciasto tak, by delikatnie pokryło się oliwą. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi objętość (ok. 1 godziny).
Wymieszać dokładnie Nutellę i ser.
Podzielić ciasto na 8 części. Rozwałkować każdą część na prostokąt, posmarować Nutellą, zwinąć i uformować kule. Przełożyć do wysmarowanej formy (np na mufinki). Przykryć i pozwolić wyrastać przez ok. 1 godzinę.
Piec na środkowej półce piekarnika rozgrzanego do 200 st C przez 12-15 minut. Wyjąć z piekarnika i posmarować śmietaną. Ostudzić na kuchennej kratce.
Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że tu zaglądasz!