Strony

niedziela, 23 sierpnia 2015

Letnie tiramisu



Ostatnie upały chyba wszystkim dały się we znaki, nie było czym oddychać i brakowało ochoty na robienie czegokolwiek, a już na pewno nie było mowy o uruchamianiu piekarnika . Zaglądnęłam do lodówki i okazał się,że mam tam kilka niezbędnych składników do wykonania bardzo łatwego i szybkiego deseru. Dzięki uprzejmości firmy ''Cukry Nyskie'' w domu miałam też kilka rodzajów ich ciasteczek i okazało się,że Herbatniki Biszkoptowe doskonale nadadzą się do mojej wersji letniego tiramisu!W kilka minut deser był gotowy, pozostało schłodzenie w lodówce ( wersja dla cierpliwych!) i nawet upalny dzień w mieście nie był już taki straszny! Polecam gorąco! Ups, bardzo polecam , zwłaszcza,że podobno to nie koniec upałów tego lata!

Składniki na 4 porcje:
  • 2 paczki Herbatników Biszkoptowych firmy ''Cukry Nyskie''
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub esencji waniliowej
  • około 1 łyżki cukru pudru
  • szklanka owoców według uznania maliny, borówki, czereśnie, truskawki
  • liście mięty lub melisy i cukier puder do dekoracji


  1. Śmietankę, mascarpone, cukier oraz pastę waniliową ubić mikserem na gęsty krem.
  2. Ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów na talerzyku ułożyć na nich krem i posypać owocami, ułożyć drugą warstwę biszkoptów, znów przełożyć kremem i posypać owocami.
  3.  Na koniec ułożyć trzecia warstwę, udekorować kremem i posypać resztą owoców. 
  4. Włożyć deser do lodówki na godzinę lub więcej, przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować liśćmi mięty.





sobota, 8 sierpnia 2015

Warsztaty ''Kuchnia pełna namiętności'' z firmą Paclan


Na początku lipca zostałam zaproszona razem z innymi blogerkami przez firmę  Paclan  na warsztaty ''Kuchnia pełna namiętności'', które odbyły się w  Culinary Solutions na Bielanach Wrocławskich.
Bardzo spodobało mi się zaproponowane menu, na które składały się owoce morza, mięso, jajka, warzywa , nie zabrakło również wspaniałych deserów.

Menu warsztatów:


Ostrygi zapiekane z masłem szalotkowym i szpinakiem
Przegrzebki w sosie z awokado i chilli
Szparagi z maślanym sosem buerre banc i jajkiem po benedyktyńsku
Stek z polędwicy w czarnym pieprzu z sosem koniakowym i sałatką z granata

Suflet czekoladowo - imbirowy z truskawkowym crumblem



Każde z dań przygotowywałyśmy samodzielnie pod czujnym okiem szefa kuchni Łukasza Terlikowskiego i jego pomocników. Było otwieranie ostryg, nauka przygotowywania jajek po benedyktyńsku oraz polędwicy na steki.Warsztaty zakończyły się na słodko Truskawkowym crumble i czekoladowym sufletem.



Każda z nas otrzymała książeczkę z przepisami na wszystkie dania, uroczy fartuszek dla niezłego ciacha lub rozkosznej babeczki oraz zestaw produktów firmy Paclan.
Dziękuję za zdjęcia Agnieszce z bloga Projekty ze smakiem.