21 styczeń każdego roku obfituje w uroczystości. Babcie obchodzą swoje święto, ktoś ma urodziny, ktoś inny imieniny i tak okazało się, że piekłam trzy torty , a właściwie torciki. Cieszę się, że wszystkim smakowały. Ja nie umiałabym wybrać mojego ulubionego. Jeden, bardzo czekoladowy i kolorowy już pojawił się na moim profilu na fb. Torcik makowy czeka na napisanie postu, a ten jest już gotowy. Smacznego!
Jeśli nie lubicie piec tortów to zaglądnijcie jutro!Będzie tort do wygrania... może się przyda na Walentynki :)
Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm ( wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową)
- 4 małe jajka
- 45 gr. mąki
- pół łyżki kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 gr. czekolady
- 50 gr. cukru pudru
- 50 gr. mielonych orzechów laskowych lub włoskich
- Mąkę, kakao i proszek przesiać, wymieszać ze startą czekoladą i odłożyć.
- Żółtka ubić z 25 gr. cukru pudru, dodać orzechy i wymieszać.
- Białka ubić z 25 gr. cukru pudru.
- Do żółtek dodać pianę z białek, a następnie delikatnie wmieszać mieszankę suchych składników.
- Piec w temperaturze 180 st. przez około 30 min.
Mus czekoladowy z gruszkami:
- 1 łyżeczka żelatyny
- 350 ml śmietany kremówki
- 140 gr. czekolady mlecznej
- kilka małych gruszek z puszki , z kompotu lub świeżych
- Żelatynę zamoczyć w małej ilości zimnej wody na około 15 min., a następnie podgrzać do rozpuszczenia ( nie zagotowywać!)
- Śmietankę zagotować, odstawić z ognia. Połączyć z żelatyną (najpierw dodać 1- 2 łyżki śmietanki do żelatyny, póżniej dodać żelatynę do śmietanki) wymieszać i sprawdzić czy nie ma grudek.
- Gorącą jeszcze śmietanką zalać czekoladę i mieszać do rozpuszczenia czekolady.Odstawić krem ,żeby przestygł i lekko stężał.
Do nasączenia:
kilka łyżek przestudzonej herbaty ( można dodać likier orzechowy lub czekoladowy)
Montaż:
- Ciasto przekroić 2 razy.
- Pierwszy blad wstawić do obręczy, zamknąć obręcz. Blat nasączyć.
- Ułożyć pokrojone gruszki i przykryć 1/3 kremu.
- Powtórzyć te czynności z następnym blatem.
- Przykryć górnym blatem, nasączyć i posmarować resztą kremu.
- Ciasto odstawić do lodówki na około pół godziny. Wyciągnąć z obręczy i obsypać orzechami.Dekorować według uznania. Smacznego!
Czekolada i gruszki - idealne połączenie... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuń