piątek, 24 stycznia 2014

Tort orzechowy z kremem czekoladowym i gruszkami


21 styczeń każdego roku obfituje w uroczystości. Babcie obchodzą swoje święto, ktoś ma urodziny, ktoś inny imieniny i tak okazało się, że piekłam trzy torty , a właściwie torciki. Cieszę się, że wszystkim smakowały. Ja nie umiałabym wybrać mojego ulubionego. Jeden, bardzo czekoladowy i kolorowy już pojawił się na moim profilu na fb. Torcik makowy czeka na napisanie postu, a ten jest już gotowy. Smacznego!
Jeśli nie lubicie piec tortów to zaglądnijcie jutro!Będzie tort do wygrania... może się przyda na Walentynki :)


Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm ( wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową)
  • 4 małe jajka
  • 45 gr. mąki
  • pół łyżki kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 gr. czekolady
  • 50 gr. cukru pudru
  • 50 gr. mielonych orzechów laskowych lub włoskich


  1. Mąkę, kakao i proszek przesiać, wymieszać ze startą czekoladą i odłożyć.
  2. Żółtka ubić z 25 gr. cukru pudru, dodać orzechy i wymieszać.
  3. Białka ubić z 25 gr. cukru pudru.
  4. Do żółtek dodać pianę z białek, a następnie delikatnie wmieszać mieszankę suchych składników.
  5. Piec w temperaturze 180 st. przez około 30 min.




Mus czekoladowy z gruszkami:
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 140 gr. czekolady mlecznej
  • kilka małych gruszek z puszki , z kompotu lub świeżych

  1. Żelatynę zamoczyć w małej ilości zimnej wody na około 15 min., a następnie podgrzać do rozpuszczenia ( nie zagotowywać!)
  2. Śmietankę zagotować, odstawić z ognia. Połączyć z żelatyną (najpierw dodać 1- 2 łyżki śmietanki do żelatyny, póżniej dodać żelatynę do śmietanki) wymieszać i sprawdzić czy nie ma grudek.
  3. Gorącą jeszcze śmietanką zalać czekoladę i mieszać do rozpuszczenia czekolady.Odstawić krem ,żeby przestygł i lekko stężał.


Do nasączenia:

kilka łyżek przestudzonej herbaty ( można dodać likier orzechowy lub czekoladowy)



Montaż:


  1. Ciasto przekroić 2 razy.
  2.  Pierwszy blad wstawić do obręczy, zamknąć obręcz. Blat nasączyć.
  3. Ułożyć pokrojone gruszki i przykryć 1/3 kremu.
  4. Powtórzyć te czynności z następnym blatem.
  5. Przykryć górnym blatem, nasączyć i posmarować resztą kremu. 
  6. Ciasto odstawić do lodówki na około pół godziny. Wyciągnąć z obręczy i obsypać orzechami.Dekorować według uznania. Smacznego!

2 komentarze:

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails