W tym tygodniu znalazłam trochę czasu, a i pogoda była sprzyjająca (lało całymi dniami!), więc upiekłam moje ulubione kruche ciasteczka, przygotowałam royal icing i do dzieła! Tak powstały dekorowane ciasteczka , które wezmą udział w konkursie organizowanym przez Tortownię...trzymajcie kciuki!
Na
około 25 średniej wielkości ciastek:
- 200 gr. miękkiego masła
- 200 gr. cukru
- 400 gr. mąki
- 1 lekko roztrzepane jajko
- nasionka z jednej laski wanilii
Inne wersje smakowe:
Czekoladowa
: zastąpić 50 gr. mąki 50 gr. kakao
Cytrynowa:
starta skorka z jednej cytryny
Pomarańczowa:
drobno starta skórka z jednej pomarańczy
Sposób
przygotowania:
- W oryginale używa się robota kuchennego, ale ja zarabiam ciasto kruche zawsze ręcznie, żeby nie ''przedobrzyć'' i nie uzyskać ciastek, które po upieczeniu tracą kształt.
- Zagniatamy masło i cukier , aż do połączenia składników.
- Dodajemy jajko, łączymy z cukrem i masłem, a na koniec wsypujemy mąkę.
- Zagniatamy, aż składniki dobrze się połączą, formujemy kulę.
- Ciasto zawijamy w folię przezroczystą i odstawiamy do lodówki na nie mniej niż godzinę.
- Rozwałkowujemy i wycinamy ciastka, po czym wkładamy je na kilka minut do lodówki lub zamrażarki.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez około 10 min .( musimy pamiętać, żeby piec ciastka o jednakowej wielkości inaczej mniejsze się przypala , a większe będą jeszcze surowe).
- Odstawić do wystygnięcia.
Royal icing (
najprostszy przepis)
- 1 białko,
- kilka kropel cytryny
- około 250 gr. cukru pudru
- Do miseczki wkładamy białko i rozbełtujemy trzepaczką.
- Powoli dodajemy przesiany cukier puder i kilka kropel soku z cytryny (spowoduje, że lukier będzie bielszy) i ciągle mieszamy, aż do osiągnięcia konsystencji pasty do zębów. (do lukrowania ciastek użyłam lukru z dodatkiem kilku kropel wody, natomiast do zrobienia kwiatków i listków lukier musi być dodatkowo zagęszczony cukrem pudrem)
UWAGA:
- Po przygotowaniu, royal icing najlepiej przechowywać w hermetycznym pudełku, ponieważ bardzo szybko wysycha.
- W przepisie użyte zostały surowe białka, dlatego dobrze jest lukier przechowywać w lodówce lub użyć białek w proszku.
- wszystkie przyrządy użyte do przygotowania royal icing muszą być odtłuszczone ( ja przecieram je sokiem z cytryny) w przeciwnym wypadku lukier nie będzie nadawał się do użycia.
piękne !! :)
OdpowiedzUsuńsą śliczne :) i życzę powodzenia w konkursie!
OdpowiedzUsuńNie dziekuję :)
UsuńSą piękne. Słodkie ale bardzo stylowe! Trzymam kciuki, bo należy im się nagroda - za wygląd i Twój wkład.
OdpowiedzUsuńZobaczymy czy się uda....nagroda kusząca :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJejku! Dopiero zaczynam swoją przygodę z dekorowaniem, ale chciałabym kiedyś tworzyć takie cudeńka jak ty. Trzymam kciuki ;D
OdpowiedzUsuńJak dla mnie pierwsze miejsce gwarantowane!!!
OdpowiedzUsuńCudne, powodzenia w konkursie :)
OdpowiedzUsuńDekoracja piękna. W jaki sposób robisz te maleńkie kwiatuszki? Z rękawa? Jeśli tak to jakiej końcówki używasz?
OdpowiedzUsuńKwiatuszki można robić końcówkami np Wiltona do płatków jeśli się nie mylę to nr 104, ewentualnie jeśli rękaw do ozdób robisz z papieru to wystarczy końcówkę przyciąć po skosie.
Usuń