W tym roku pierwszy raz robiłam dżemy figowe, pomarańczowe, śliwkowe, brzoskwiniowe, cytrynowe.
Dżem najlepiej smakuje na śniadanie z chlebem i szklanką mleka. Pragnąc urozmaicić śniadania upiekłam to proste ciasto, które można przygotować z dowolnym dżemem i zajadać się nim nie tylko na śniadanie.Ostatnio eksperymentuję z różnymi rodzajami mąki i do tego przepisu użyłam mąki ryżowej.
Źródło : www.cookaround.com
200 gr. mąki (użyłam mąki ryżowej)
170 gr cukru (użyłam brązowego cukru)
170 gr. miękkiego masła
2 jajka i 1 żółtko roztrzepane widelcem
1 łyżeczka proszku do pieczenia
starta skórka cytrynowa
szczypta soli
około 200 gr. ulubionego dżemu
mielone migdały do dekoracji
opcjonalnie 2 łyżki kakao
Wymieszać mąkę, cukier ,starta skórkę cytrynową, proszek do pieczenia i sól.Mieszając mikserem dodać jajkai masło.Ciasto rozsmarować na blaszce o średnicy 26 cm ,wyłożonej papierem do pieczenia.Na powierzchni formować zagłębienia za pomocą łyżki , a następnie wypełnić je dżemem.Piec w temperaturze 180 st przez około 35 minut.Gotowe!
I love your blog. Great recipes!
OdpowiedzUsuńSee me at
http://zexxyswife.blogspot.com/p/cool-cakes.html