piątek, 12 października 2012

Nutella i Rocher - para doskonała!





Pyszne, pyszne , pyszne...takie właśnie były te babeczki.Wspaniałe dla wielbicieli kremów wszelkich, czekolady i Nutelli oczywiście. Nie byłam przekonana do tego kremu , bo nie przepadam za ''Buttercream'', ale postanowiłam spróbować wersji na bazie bezy szwajcarskiej (brzmi groźnie i trudno, ale w sumie nie miałam z nim żadnego problemu). Krem jest delikatny, miękki i słodki ,ale nie za słodki , a do tego świetnie nadaje się do dekoracji i co najważniejsze wprawił w zachwyt moją Mamę!




Składniki na 12 babeczek:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka plus 2 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki plus 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 115 gr. masła
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki gorącej kawy (można zastąpić gorącą wodą)
  • 12 Ferrero Rocher
 Przygotowanie:
  1. W misce mieszamy kakao, cukier, sodę i sól.
  2. W osobnej misce ubijamy lekko masło, jajka i wanilię ( około 1 minuty na średnich obrotach).
  3. Do miski z sypkimi składnikami dodajemy ubite jajka z masłem i miksujemy około pól minuty (w czasie miksowania miskę można przykryć wilgotną ściereczką , żeby mąka nie pokryła kuchni).
  4. Dodajemy kawę rozpuszczalną oraz pól szklanki gorącej kawy i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  5. Napełniamy foremki do 2/3 wysokości (Ciasto będzie dość rzadkie , wiec do napełniania papilotek możemy użyć dzbanka z dziobkiem.)
  6. Wkładamy do każdej foremki czekoladkę Rocher.
  7. Pieczemy około 20 - 25 min w temp. 180 st.
  Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej: (przygotowałam pół porcji)

  • 5 białek
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 480 gr. masła miękkiego masla
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki Nutelli (chociaż przygotowałam pół porcji kremu to Nutelli użyłam troszkę więcej niż 1/4 szklanki....nie muszę chyba wyjaśniać dlaczego :)


Przygotowanie kremu:
  1. W szklanej lub metalowej misce umieszczamy białka i cukier. Ubijamy nad parą do osiągnięcia temperatury 70 st ( tu przyda się termometr cukierniczy).
  2. Zawartość naczynia umieszczamy w misce miksera i ubijamy na średnich obrotach aż masa wystygnie i podwoi objętość , okolo 10 - 12 minut.
  3. Dodajemy kawałki miękkiego masła. Masa może wyglądać na zważoną , ale nie należy się tym przejmować tylko miksować dalej, ponieważ szybko powróci do konsystencji kremu.
  4. Dodajemy kolejno sól, wanilię i Nutellę.
  5. Mieszamy do połączenia składników.
  6. Wkładamy do sac a poche (rękaw cukierniczy) i dekorujemy ( można włożyć do lodówki na około 15, co ułatwi dekorację).
 Do dekoracji :
  • 6 połówek lub 12 całych Ferrero Rocher

Uwagi:

Jeśli przechowujemy babeczki w lodówce, to należy je wyjąć z lodówki na 10 - 15 minut przed podaniem, krem najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej.


Źródło : Alice Medrich for Scharffen Berger Chocolate Maker i Bakers Royale

28 komentarzy:

  1. Ale cudo! Wygląda przepięknie i musi obłędnie smakować :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie apetyczne, biorę wszystkie !:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Eleganckie babeczki:)
    krem wygląda super, szkoda że nie mam termometru:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zufik polecam Ci zakup termometru, mi bardzo sie przydaje nie tylko do kremu ale i do karmelu i czekolady.

      Usuń
  4. O rany, wyglądają CUDOWNIE! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne babeczki!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  6. dlaczego Ty tak kusisz takimi pysznościami od rana :) też się przymierzam do kremu na bazie bezy, ale trochę się boję, bo nie mam termometru cukierniczego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, bez termometru nie probowałam i nie zachęcam do próby, ale zawsze możesz użyć jakiegoś innego kremu, np ganache czekoladowy.

      Usuń
  7. Jak dla mnie to prawdziwe arcydzieło!! Wyglądaja mega apetycznie -nawet nie wiesz jakiej ochoty nabrałam na takie słodkości!!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne to na pewno, do tego takie śliczne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. jakie śliczne!! jeśli są tak smaczne, jak wyglądają, to muszą być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję ,że zaglądneliście do mnie i zostawiliście takie miłe komentarze.

    OdpowiedzUsuń
  11. Zabieram jedną babeczkę :) wygląda nie dość, że pięknie to jeszcze super smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale to ślicznie wygląda, uwielbiam ferrero :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam te praliny;) Jestem ciekawa jak smakują jako dodatek do wypieków;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow...małe dzieła sztuki. Aż szkoda zjadać, a z drugiej strony takie połączenie smaków musi być po prostu obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. te babeczki są super ,takie eleganckie !

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepiekne...wygladaja niezwykle wykwintnie i elegancko:)

    OdpowiedzUsuń
  17. wygladają bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bee Sweet, chyba dzięki temu przepisowi wreszcie się odważę zrobic Swiss Meringue... Wyglądają przepięknie! Wyobrażam sobie, że smakują jeszcze lepiej! Wprawdzie dopiero raczkuję w świecie blogów, ale zapraszam: annaincupcakeland.blogger.com

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyglądają jak z takiej cukierenki z babeczkami :D Przesłodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wspaniale...az slinka leci!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails