sobota, 6 października 2012

Suflet, który nie opada - Lodowy suflet figowy



Przygotowywaliście kiedyś suflet? Ja nigdy , jakoś nie miałam odwagi , bo podobno trudny, często się nie udaje i do tego chętnie opada. Dla tych wszystkich , którzy podobnie jak ja nie przymierzali się do tego deseru, proponuję owocowy suflet lodowy. Gwarantuję, że nie opadnie, a i z przygotowaniem nie powinno być większych problemów. 
Ten słodki deser powstał na pożegnanie ostatnich ciepłych dni i z ostatnich, wspaniałych i słodkich fig. 



Składniki na suflet (około 1 litra):

  • 350 ml puree owocowego w moim przypadku pure figowe (owoce typu maliny lub banany są gotowe zaraz po zmiksowaniu, owoce takie jak jabłka czy gruszki musimy obrać, pokroić na kawałki, a następnie gotować z kilkoma łyżkami wody aż zmiękną i wtedy miksujemy)
  • beza włoska*
  • 400 ml śmietany kremówki 

Puree:
  1.  Obieramy figi i kroimy na ćwiartki.
  2. Miksujemy w blenderze.
  3. Podgrzewamy przez chwilę w mikrofalówce lub w garnku z kilkoma łyżkami wody (należy uważać, żeby nie przypalić owoców) tak , aby owoce się lekko puściły sok, a białe części fig nabrały złotego koloru.
  4. Odstawiamy do wystygnięcia.
Beza włoska * :
  • 250 gr cukru
  • 60 ml wody
  • 5 białek
  1. Cukier i wodę podgrzać do temperatury 116 - 118 st.(wsypujemy cukier do garnka i wlewamy wodę, nie mieszamy, jeśli cukier zacznie się karamelizować na ściankach garnka , przemywamy ścianki pędzelkiem zanurzonym w wodzie)
  2. Odstawić na kilka minut , w międzyczasie ubijamy białka na sztywną pianę.
  3. Powoli dodajemy gorący syrop do białek, cały czas ubijając (syropu nie wlewamy bezpośrednio na białka lecz po ściankach naczynia, w którym ubijamy białka).
 Przygotowanie deseru:
 

  1.  Do musu owocowego dodajemy bezę włoską mieszając powoli , następnie dodajemy ubitą śmietanę. 
  2. Przygotowujemy nasze pojemniczki na suflet. Ja owinęłam moje grubą folia, tak aby wystawała na około centymetr ponad brzegi.
  3. Wypełniamy pojemniczki musem i odstawiamy do lodówki lub (dla bardziej niecierpliwych) do zamrażarki.
  4. Kiedy mus stężeje możemy ściągnąć foliowe kołnierze  i przyozdobić suflety według uznania.
  5. Przed podaniem pozostawiamy deser na około 10 - 15 min w temperaturze pokojowej.

*oprócz bezy włoskiej rozróżniamy jeszcze bezy szwajcarską i francuską. O różnicach między nimi napiszę w jednym z kolejnych postów. Czy ktoś jest zainteresowany?
 




Suflet zainspirowany ....





Zrodlo : Les Cordon Bleu ''Desserts''

13 komentarzy:

  1. Ja się przymierzam jak na razie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jest fantastyczny i bardzo mnie ciekawi. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. ta figa jak wisienka na torcie. pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  4. No wygląda to po prostu genialnie, świetny pomysł na nieopadający suflet :) A jaki elegancki deser z tego wychodzi!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudnie to wygląda i musi być pysznie słodki ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. iście królewski wygląd. ta figa wygląda jak korona :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny! Nigdy nie robiłam... i ta figa to chyba tzw. figa biała, prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Bistro Mamo....tak to chyba biala figa,nawet nie wiedzialam, ze tak sie nazywaja :)

      Usuń
  8. Dziekuje za Wasze komplementy i zachecam do wykonania.

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny suflet. Też nigdy nie robiłam takiego "prawdziwego", bo mam lęki ;)
    Ja różnice między rodzajami bezy znam, ale napisz - z przyjemnością poczytam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. bajeczny ;) muszę spróbować! zachwyca strasznie!
    pozdrawiam ciepło!,
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda tak wspaniale! jak możesz? po świętach muszę zrzucać kilogramy, a Ty takie smakołyki tu wyprawiasz? :]

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails