Święta już tuż , tuż! Z pewnością większość z Was robi plany na świąteczne wypieki. Tym , którzy uwielbiają smak pierniczków i chcieliby upiec trochę inną ich wersję polecam ten prosty przepis .Ciasteczka robi się szybko i łatwo, pachną pięknie korzennymi przyprawami, przełożone są czekoladowym kremem oraz odrobiną śliwkowych konfitur i ozdobione orzechami. Czego można chcieć więcej od świątecznego ciasteczka!?
Więcej przepisów na Piernikowe przysmaki znajdziecie w moim artykule , który ukazał się w magazynie Cukiernictwo ( klik klik).
Dziękuję wszystkim za liczny udział w konkursie zorganizowanym z Firmą ''Cukry Nyskie''
Poniżej znajdziecie zwycięzców konkursu.Gratuluję !
Piernikowe
ciasteczka:
Składniki
na około 15 podwójnych ciasteczek ( wszystkie składniki powinny
być w temperaturze pokojowej).
Czas
przygotowania : 60 minut plus zastyganie kremu
- 120 g masła
- 170 g cukru
- 1 jajko
- 170 g mąki pszennej
- 60 g kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki mleka ( szklanka 250 ml)
- 1 łyżeczkę przyprawy do pierników
- Masło i cukier utrzeć do otrzymania jasnego, puszystego kremu.
- Dodać jajko i ucierać do czasu , aż składniki się połączą (ciasto może wyglądać na zważone, ale po dodaniu mąki uzyska pożądaną konsystencję).
- Mąkę, kakao, przyprawę do pierników, proszek do pieczenia i sodę przesiać i dodać razem z mlekiem do ciasta wymieszać szpatułką do uzyskania gładkiej masy.
- Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia niewielkie porcje ciasta ( wielkości około łyżki ) ewentualnie wykładać ciasto za pomocą łyżki.
- Piec w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić do przestudzenia.
Krem:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 g śmietany kremówki 30%
- 50 g konfitury śliwkowej
- kilka orzechów do dekoracji
- Kremówkę podgrzać , ale nie zagotowywać i zalać połamaną w kawałeczki czekoladę.
- Mieszać do rozpuszczenia się czekolady i zostawić do zastygnięcia.
- Zastygnięty krem włożyć do rękawa cukierniczego .
- Krem umieścić na spodzie połowy ciastek, dodać troszkę konfitury i przykryć drugą połową ciastek.
- Na wierzchu umieścić odrobinę kremu i udekorować orzechami.
W konkursie zorganizowanym razem z Firmą
''Cukry Nyskie''
wygrywają :
gosia j
Ruda Anitka
Magda Horabik
Gratuluję!
Ślinka cieknie! Te pierniczki są perfekcyjne :)
OdpowiedzUsuńPierniki w takiej odsłonie muszą być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy cieplutko "Candy Pandas" :)