Ukazał się w publikacji Opolskie Smaki - Boże Narodzenie (wersja on-line TUTAJ), podczas świąt wystąpi w telewizji w towarzystwie opolskich blogerek, a teraz prezentuję go tutaj, bo jest wart uwagi , a przede wszystkim upieczenia! Pyszny i łatwy w przygotowaniu, pełen wspaniałych bakali, polany cytrynowym lukrem, znika jeszcze ciepły, a do tego (gdyby jakimś cudem uchował się kawałeczek) wspaniale nadaje się do mrożenia!
Keks
Składniki:(wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
- 250g mąki pszennej
- 180g cukru
- 5 jajek
- 250g miękkiego masła
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka mleka
- 300g bakalii (owoce kandyzowane*, rodzynki, orzechy, suszone figi, daktyle)
Lukier:
- pół szklanki cukru pudru (szklanka 250 ml)
- 3-4 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiewamy. Bakalie kroimy na niezbyt małe kawałki i mieszamy z 2 łyżkami mąki.
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Sodę mieszamy z mlekiem.
- Masło ucieramy z cukrem na jasna i puszystą masę.
- Do masy dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas miksując.
- Wyłączamy mikser i dodajemy stopniowo mąkę mieszając szpatułką, a następnie dodajemy do masy ubite białka cały czas mieszając delikatnie szpatułką.
- Na koniec dodajemy sodę z mlekiem i bakalie.
- Ciasto wlewamy do 30 cm keksówki (podłużna, prostokątna forma szerokość ok 10 cm, powszechnie używana do ciast typu keks, murzynek, babka) do wysokości 3/4 formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez około godzinę ( do suchego patyczka, czyli do czasu kiedy wbity w ciasto patyczek po wyciągnięciu będzie suchy i nie zostaną na nim ślady surowego ciasta).
- Upieczony i przestygnięty keks dekorujemy lukrem , który przygotowujemy mieszając cukier puder z sokiem z cytryny (powinniśmy otrzymać gęsty lukier, który nie będzie spływał z ciasta). Posypujemy bakaliami.
Pysznie wygląda, bardzo lubię keksy :>
OdpowiedzUsuńU nas w rodzinie bardzo rzadko ktoś piecze keks, a szkoda, bo ten wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń