Strony

poniedziałek, 15 grudnia 2014

Trochę inne pierniczki i rozwiązanie konkursu z ''Cukry Nyskie''


Święta już tuż , tuż! Z pewnością większość z Was  robi plany na świąteczne wypieki. Tym , którzy uwielbiają smak pierniczków i chcieliby upiec trochę inną ich wersję polecam ten prosty przepis .Ciasteczka robi się szybko i łatwo, pachną pięknie korzennymi przyprawami, przełożone są czekoladowym kremem oraz odrobiną śliwkowych konfitur i ozdobione orzechami. Czego można chcieć więcej od świątecznego ciasteczka!?
Więcej przepisów na Piernikowe przysmaki znajdziecie w moim artykule , który ukazał się w magazynie Cukiernictwo ( klik klik).

Dziękuję wszystkim za liczny udział w konkursie zorganizowanym z Firmą ''Cukry Nyskie''
Poniżej znajdziecie zwycięzców konkursu.Gratuluję !


Piernikowe ciasteczka:

Składniki na około 15 podwójnych ciasteczek ( wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej).
Czas przygotowania : 60 minut plus zastyganie kremu

  • 120 g masła
  • 170 g cukru
  • 1 jajko
  • 170 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki mleka ( szklanka 250 ml)
  • 1 łyżeczkę przyprawy do pierników


  1. Masło i cukier utrzeć do otrzymania jasnego, puszystego kremu.
  2.  Dodać jajko i ucierać do czasu , aż składniki się połączą (ciasto może wyglądać na zważone, ale po dodaniu mąki uzyska pożądaną konsystencję).
  3.  Mąkę, kakao, przyprawę do pierników, proszek do pieczenia i sodę przesiać i dodać razem z mlekiem do ciasta wymieszać szpatułką do uzyskania gładkiej masy. 
  4. Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia niewielkie porcje ciasta ( wielkości około łyżki ) ewentualnie wykładać ciasto za pomocą łyżki. 
  5. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić do przestudzenia.


Krem:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietany kremówki 30%
  • 50 g konfitury śliwkowej
  • kilka orzechów do dekoracji


  1. Kremówkę podgrzać , ale nie zagotowywać i zalać połamaną w kawałeczki czekoladę.
  2.  Mieszać do rozpuszczenia się czekolady i zostawić do zastygnięcia.
  3.  Zastygnięty krem włożyć do rękawa cukierniczego .
  4.  Krem umieścić na spodzie połowy ciastek, dodać troszkę konfitury i przykryć drugą połową ciastek. 
  5. Na wierzchu umieścić odrobinę kremu i udekorować orzechami.



W konkursie zorganizowanym razem z Firmą
 ''Cukry Nyskie'' 
wygrywają :

 gosia j
Ruda Anitka
Magda Horabik

Gratuluję!





2 komentarze:

  1. Ślinka cieknie! Te pierniczki są perfekcyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierniki w takiej odsłonie muszą być przepyszne :)
    Pozdrawiamy cieplutko "Candy Pandas" :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!