10-11 maja w Opolu odbył się Opolski Weekend Europejski. Razem z koleżankami ze Stowarzyszenia Opolskich Blogerów Kulinarnych miałyśmy przyjemność częstować odwiedzających potrawami z krajów europejskich. Ja przygotowałam szwedzkie ciasto Mandelkaka.
Kilka osób poprosiło mnie o przepis, więc z drobnym opóźnieniem ciasto migdałowe pojawia się na blogu. Smacznego!
Ciasto:
- 200 gr. zmielonych migdałów
- 4 białka
- 120 gr. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Białka ubijamy na sztywną pianę i ciągle ubijając dodajemy cukier i proszek do pieczenia.
- Na koniec delikatnie mieszając dodajemy migdały.
- Na blaszce do ciasta układamy papier do pieczenia i rysujemy dwa okręgi o średnicy około 22 cm.
- Przygotowana masę umieszczamy w obrębie okręgów i pieczemy przez około 20 min. w temp. 180 st. (10 minut w górnej części piekarnika i 10 min. w dolnej części)
- Upieczone krążki ściągamy z blachy i układamy spodem do góry na blacie posypanym cukrem pudrem. Odklejamy papier do pieczenia i odstawiamy do wystygnięcia.
Krem:
- 100 ml śmietany kremówki 30 % w temp. pokojowej
- 225 gr. miękkiego masła
- 4 żółtka
- 50 gr. cukru
- 100 - 200 gr. płatków migdałowych do dekoracji
Żółtka cukier i śmietanę ubijamy nad parą wodną do uzyskania puszystego i gęstego kremu ( ubijamy około 10 min, nie zagotowywać).
Garnek z ubitym kremem wstawiamy do zimnej wody i dalej ubijamy do ochłodzenia kremu.
W osobnej misce ucieramy miękkie masło i dodajemy do niego zimną masę jajeczną.
Płatki migdałów wysypujemy na blachę i wkładamy do piekarnika ustawionego na 180 st., czekamy do zrumienienia.
Ciasto przekładamy kremem, pozostałą część kremu wykładamy na wierz i boki ciasta.
Obsypujemy zrumienionymi , schłodzonymi płatkami migdałowymi.
UWAGA:
Gdyby krem wyglądał na zwarzony to należy go przez chwilę ubić nad parą wodną.
Idealny na na majowy piknik :))
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite ciasto. Chętnie byśmy się skusiły na kawałek :)
OdpowiedzUsuńJuż słowo "szwedzkie" działa na mnie jak magia:)
OdpowiedzUsuńPyszne to mało powiedziane. To niebo w gębie :) Ślicznie dziękuję :) Będę próbować zrobić to cudo jak tylko znajdę trochę czasu.
OdpowiedzUsuń