Choć czasu mało i zawsze gdzieś biegnę to na ciasto znajdzie się czas, szczególnie w niedzielę! Z serii ciast do kawy, dziś przedstawiam ciasto czekoladowe z galaretką cappuccino i kremem bananowym.Kolejne słodkie przepisy czekają, muszę tylko znależć trochę czasu na ich opisanie, a tu zapowiada się pracowity weekend!
Ciasto czekoladowe:( składniki na tortownicę o średnicy 23 cm)
- 3/4 szklanki* gorzkiego kakao
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 duże jajka w temp. pokojowej
- 3/4 szkalnki maślanki
- 3/4 szkalnki gorącej kawy (przygotowanej2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
*szklanka = 250 ml
- Piekarnik ustawić na 180 st.
- Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm.
- Wyłożyć dno papierem do pieczenia, boki posypać mąką.
- W misce miksera wymieszać suche składniki.
- W drugiej misce wymieszać jajka, maślankę, olej roślinny i ekstrakt waniliowy. Dodać je do suchych składników.
- Na koniec wmieszać gorącą kawę i wlać ciasto do formy ( Ciasto będzie bardzo płynne, można zabezpieczyć forme z zewnątrz folią aluminiową).
- Piec około 40 min. lub do suchego patyczka.
- Poczekać aż ciasto ostygnie, przeciąć na dwa blaty ( wykorzystamy tylko jeden), następnie można włożyć na pół godz. do zamrażarki.
Galaretka cappuccino:
- 500 ml zimnego mleka
- około 4 łyżeczek kawy rozpuszczalnej ( według uznania)
- około 4 łyzeczek cukru ( według uznania)
- 5 łyżeczek żelatyny w proszku
- troszkę zimnej wody
- Żelatynę zamoczyć w małej ilości zimnej wody.
- Odlać około 200 ml mleka i podgrzać.
- W ciepłym mleku rozpuścić kawę i cukier, a następnie dodać żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia.
- Dodać resztę mleka i odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
- Gdy galaretka zacznie tężeć wylać na ciasto.
Krem bananowy:
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 250 gr. serka mascarpone
- 3 łyżki bananowego Nesquika w proszku
- 50 gr. gorzkiej czekolady (do dekoracji)
Wymieszać serek z Nesquikiem.
Dodać śmietanę kremówkę ( nie ubitą) i wymieszać z serkiem. Mieszać tylko do połączenia składników , żeby krem nie zrobił się za rzadki.
Przygotwany krem ułożyć na zastygniętej galaretce.
Ozdobić startą czekoladą.
wygląda bardzo smacznie:) chętnie bym zjadła kawałek:)
OdpowiedzUsuńPołączenie bananów i cappuccino zawsze świetnie ze sobą współgra. Piękne zdjęcie - bardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Wygląda niezwykle kusząco;)) Aż mam ochotę je zrobić, jednak nie spotkałam się z nigdy z Nesquikiem w proszku. Podpowiesz gdzie to znajdę??
OdpowiedzUsuńObawiam się też czy ten krem nie będzie spływał? Pozdrawiam Magda
Wygląda absolutnie obłędnie!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i zapewne też tak smakuje:)
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie!!
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowo powstałego bloga :)!
http://fitnessie.blogspot.com/
Pyszny :) To zdecydowanie ciasto dla mnie :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i z pewnością pysznie smakuje:). Postaram się zrobić to ciasto w tym tygodniu:)
OdpowiedzUsuń