Niedawno piekłam Tort ''Truskawka'' (przepis tutaj) i został mi blat biszkoptu czekoladowego. Znalazłam dla niego wspaniałe zastosowanie. Przygotowałam te szybkie ''czekoladki'' wspaniałe na lato, kiedy czekolada się rozpływa, one doskonale trzymają formę:) Czekoladki można przygotować w wersji dla dorosłych z likierem i kawą lub użyć kakao jeśli slodycze przeznaczone są dla dzieci. Jeżeli nie posiadamy silikonowych foremek,(wlaśnie takich użyłam) to można formować z ciasta kuleczki i obtaczać w kakao.
Na około 20 szt.
- około 200 gr. biszkopta
- 65 ml mleka
- 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej (użyłam kawy zbożowej, można też użyć kakao)
- 50 gr. cukru
- 50 gr. masła
- 1/2 lyżki likieru kawowego (użyłam kakaowego)
- 1 łyżka kakao
- szczypta cynamonu
- garść posiekanych orzechów (dodałam migdały)
- Zagotować mleko z cukrem.
- Dodać kawę, wymieszać i ostudzić.
- Dodać likier.
- Wymieszać pokruszony biszkopt, orzechy,kakao i cynamon.
- Do biszkoptu dadać kawę (może się zdarzyć, że nie będzie potrzeby użycia całej ilości kawy, biszkopt powinien mieć konsystencje piasku )
- Dodać miękkie masło.
- Formować kulki lub użyć foremek z silikonu ( jeśli umywamy foremek dobrze jest czekoladki umieścić w zamrażarce, wtedy łatwiej je wyciągnąć z foremek)
- Gotowe czekoladki posypać kakao.
Zródło: Tutaj
urocze :]
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
fajny przepis, na kawowe znajdzie się u mnie chętny :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjodlowezacisze.blogspot.com
Plaża!!! Jakie to piękne!! :)
OdpowiedzUsuńbardzo ładne :)
OdpowiedzUsuńale piękne! czysto wakacyjne hih :)
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńSilikonowe foremeczki są świetne :)
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo pomysłowy, pokazuje że nic nie może się zmarnować.
Pozdrawiam i zapraszam! :)
Wyglądają pysznie, ale nie są obiadem, więc nie mogę ich zaakceptować.
OdpowiedzUsuń