Kwaskowate cytryny i słodkie bezy to wspaniały duet, który doskonale się uzupełnia i równoważy. Tort miał być tylko cytrynowy, ale okazało się, że mam kilka białek do wykorzystania i tak powstały bezy, które moim zdaniem wzbogaciły ciasto.
W środku waniliowy biszkopt przełożony lemon curd, na zewnątrz lekko słodkawy krem z mascarpone i lemon curd, a do otulenia tortu około 20 małych bezików plus 10 większych i 8 mniejszych na górę. Bardzo polecam szczególnie tym , którzy nie lubią bardzo słodkich ciast.
Tort był prezentem i niestety nie ma zdjęcia przekrojonego ciasta.
Biszkopt (tortownica o średnicy 22 cm)
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 mąki szklanki ziemniaczanej
- Wszystkie składniki w temp. pokojowej.
- Piekarnik nagrzać do temp. 170 st.
- Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ubić białka na sztywną pianę.
- Pod koniec ubijania dodać cukier i dalej miksować.
- Następnie dodawać po jednym żółtku nie przerywając miksowania.
- Na koniec dodać przesianą mąkę i wmieszać za pomocą miksera na najniższych obrotach.
- Przełożyć do tortownicy i piec około 30 min-40 min.
- Po wyciągnięciu z piekarnika upuścić ciasto z wysokości około 50 cm. i odstawić do wystygnięcia, boki oddzielić od formy dopiero po wystygnięciu ciasta.
Lemon curd:
Przepis na lemon curd znajduje się tutaj - zrobiłam 1,5 porcji.
250 gr. użyć do zrobienia kremu cytrynowego, a pozostała cześć wykorzystać do przełożenia .
Krem cytrynowy:
- 250 gr. lemon curd
- 250 gr. serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Składniki wymieszać delikatnie mikserem i dekorować tort.
Bezy:
- 200 gr. białek
- 200 gr. cukru pudru
- 200 gr. cukru
- Ubić białka z cukrem na sztywną pianę.
- Wmieszać delikatnie szpatułką cukier puder.
- Formować bezy za pomocą rękawa cukierniczego.
- Piec 15 min w temp 150 st., a następnie suszyć 2 h w temp 130 st.
Inspiracja : Tutaj
W sobotę mam zamiar piec tort. Spadlas mi z nieba :):):):)
OdpowiedzUsuńIdealny tort na upalne dni.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie.
Cudowny Tort !!! I te bezy mmm :)
OdpowiedzUsuńŚliczny tort... Letni i orzeźwiający, pyszny! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńBezy i cytryna, cudowny duet :)
OdpowiedzUsuńKolejny fantastyczny wypiek, wow! :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBezy to moja słabosc...prezentuje sie wspaniale:)
OdpowiedzUsuńJednym słowem katastrofa bezy wo gule nie wyszły tak samo jak i cala reszta po prostu tragedia ochya
OdpowiedzUsuńciasto jest przepyszne idealne na upalne dni takie jak teraz tort przetrwał 2 dni i wszyscy byli zachwyceni a krem niebo w gębie jak najbardziej polecam ;)
OdpowiedzUsuń