Podbiło serca gości na włoskim przyjęciu. Nie dotarło na urodzinowy stół, bo zostało pochłonięte już w kuchni. Zarządano ode mnie bezwzględnie przepisu...może Wam też posmakuje!
Składniki:
- 800 g truskawek lub innych owoców ( dodałam 400 gr.)
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 150 g mąki
- 75 g masła
- 75 g cukru
- cukier puder do dekoracji
Przygotować okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wysmarowaną masłem.
Kruszonka: na małym ogniu w rądelku roztopić masło ( zdjąć z kuchenki) , dodać cukier, a następnie mąkę, wymieszać, ostudzić.
Ciasto:Ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez nie mniej niż 8 minut.
Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować na mniejszych obrotach miksera i krócej, do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu rozłożyć truskawki. Posypać wcześniej przygotowaną kruszonką i wstawić do nagrzanego do 180 st.piekarnika. Piec przez 60 - 70 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Źródło : ''Kwestia Smaku''
skoro proste to chyba się odważę je zrobić, ciasta jeszcze mnie przerażają, ale jak mówią praktyka czyni mistrza
OdpowiedzUsuńFaktycznie najprostsze:)
OdpowiedzUsuńz kruszonką.. cudnie!:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kruszonke, a takie kruszonkowe ciasto z truskawkami musi byc pyszne:-)
OdpowiedzUsuń