Jedno z moich ulubionych ciast. Jest wspaniale wilgotne, nie wymaga nasączenia. Do tego krem czekoladowy na bazie mascarpone i drelowane wiśnie. Wszyscy, którzy spróbowali prosili o dokładkę.
Ciasto:
Składniki:
1 3/4 szklanki* mąki tortowej
2 szklanki cukru
3/4 szklanki kakao
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 szklanka maślanki lub jogurtu
1/2 szklanki oleju roślinnego
2 jajka w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka świeżo zaparzonej kawy
W jednej misce wymieszać przesiane przez sitko suche składniki , a w drugiej składniki płynne oprócz kawy. Powoli mieszając dodawać wilgotne składniki do suchych. Na koniec dodać świeżo zaparzoną kawę. Ciasto będzie bardzo rzadkie, dlatego tortownicę (tortownica o średnicy 23 cm) zabezpieczyłam od zewnątrz folią aluminiową, a w środku posmarowałam masłem i opruszyłam mąką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut.Ciasto jest gotowe jeśli włożony w środek patyczek będzie czysty. Po przestygnięciu przeciełam ciasto w poprzek i użyłam tylko jednej warstwy.
Krem
Składniki:
250 gr. sera mascarpone
100 gr. gorzkiej czekolady min. 60 %
350 ml. śmietany kremówki 30%
pół szklanki cukru pudru (szklanka o pojemności 250 ml.)
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą połączyć za pomocą łyżki z serem mascarpone. Zimną śmietanę ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem, wmieszać ją delikatnymi ruchami szpatułki do masy czekoladowej. Wstawić do lodówki.
Dodatkowo:
drelowane wiśnie około 200 gr.
kilka wiśni w alkoholu (opcjonalnie)
likier wiśniowy do nasączenia ciasta (opcjonalnie)
Na przestygniętym cieście ułożyć drelowane wiśnie (można wcześniej nasączyć ciasto np. likierem wiśniowym, ale moim zdaniem jest ono wystarczająco wilgotne), a następnie ułożyć krem, można użyć sac a poche lub zwyczajnie rozsmarować krem nożem.Wierzch posypać tartą czekoladą i gotowe.
* szklanka ma 250 ml
* szklanka ma 250 ml
Żródło: ''I am Baker'' i ''Kwestia smaku''
pycha!
OdpowiedzUsuńjedno z połączeń, które ubówstwiam!
Mołabym rzec, że to nie ciasto, lecz tort, który mam ochotę zjeść :)
pozdrawiam i zapraszam do mnie!
mniam! krem z mascarpone.. <3
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, chociaż wiśnie zamieniłabym na maliny ;)
OdpowiedzUsuń