Dla wszystkich wielbicieli kokosu i batoników ''Bounty'', polecam przepis na szybkie ciasto. Przygotowuje się je dosłownie w kilka minut, ale dobrze jest upiec je dzień wcześniej, ponieważ najlepsze jest po kilku godzinach w lodówce.
Składniki (na dwie małe tortownice o średnicy 18 cm):
125 gr. kokosu
400 gr. słodzonego mleka skondensowanego
300 m mleka
2 jajka
100 gr. roztopionej gorzkiej czekolady ( do polania ciasta po ostudzeniu)
Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać łyżką lub mikserem ( ciasto będzie bardzo rzadkie), a następnie włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w kąpieli wodnej, dlatego najlepiej zabezpieczyć je z zewnątrz folią aluminiową, a następnie włożyć do większego naczynia wypełnionego wrzącą wodą i umieścić w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, piec przez około 90 minut.
Ciasto zostawiamy do ostygnięcia, póżniej polewamy roztopioną czekoladą i wkładamy do lodówki.( Po upieczeniu, kokos znajduje się w górnej części ciasta, ja swoje odwróciłam kokosem w dół.)
Żródło: ''Moje wypieki''
trochę inne wersja Bounty niż ta, która znałam. Brzmi smacznie :)
OdpowiedzUsuńTo musi być dopiero pyszne;)
OdpowiedzUsuńoooo :) Jak coś z kokosem to ja sie pisze :D
OdpowiedzUsuń