Święta już tuż, tuż , a podczas świąt nie może zabraknąć pierniczków. Kilka dni temu znalazłam w sklepie zestaw do zrobienia dzwonków z pierniczków i proszę oto one. Myślę, że można je wykonać również bez takiego zestawu, wystarczy wyciąć z ciasta kilka kółek różnej wielkości i 2 listki.
Składniki na 2-3 dzwonki:
1 jajko
160 gr. mąki tortowej
50 gr. cukru pudru
40 gr. letniego miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta zmielonych gożdzików
szczypta cynamonu ( ja zamiast gożdzików i cynamonu dodałam łyżeczkę przypraw do piernika)
Dodatkowo:
biały lukier
1 metr czerwonej tasiemki na każdy dzwonek
Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto i wstawić je na co najmniej 2 godziny do lodówki (można zostawić w lodówce do 14 dni). Z ciasta rozwałkowanego na grubość 2-3 mm wykrawać poszczególne części dzwonka. Blachę do pieczenia natłuścić. Pierniczki posmarować żółtkiem i piec w temperaturze 150 stopni do zbrązowienia. Po upieczeniu ostudzić, ozdobić lukrem i zawieśić na tasiemce.Gotowe!
Żródło: Delicia ''Dzwonek Bożonarodzeniowy''
Świetny pomysł;) gratuluje kreatywności ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysl na choinke !
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :) Bardzo mi sie podoba :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńchciałabym zapytać, czy ciasto podczas pieczenia dużo rośnie?? Czy przy składaniu nie będzie problemu z kształtem kółek - czy będą na tyle równe, że nie będzie problemu z ładnym ułożeniem jednego na drugim? :)
Do Anonimowy : moje pierniczki, jak widać na zdjęciu, troszkę urosły, jeśli chcesz,żeby były bardziej płaskie zmniejsz troszkę ilość sody.Nie było problemu z układaniem jednego na drugim, dla pewnośći możesz zrobić dodatkowo kilka krążków i wybrać te najlepsze.
OdpowiedzUsuńswietna dekoracja na choinke:)super:)
OdpowiedzUsuń