Za oknem żar leje się z nieba, nawet w domu ciężko wytrzymać.W takie dni mój piekarnik odpoczywa, co nie znaczy ,że w domu nie ma czegoś słodkiego.Dziś proponuję szybki w przygotowaniu blok czekoladowy, który jest jednocześnie wspomnieniem mojego dzieciństwa.
Ten łatwy w przygotowaniu deser składa się z kilku składników, które większość z nas posiada w domu.
Wersję podstawową można wzbogacić w posiekane orzechy, figi czy tez moczone w rumie rodzynki.
Smacznego!
Czas
przygotowania 15 min plus chłodzenie
Ilość
porcji: około 10
Składniki:
- 170 g cukru pudru
- 250 g masła
- 1/2 szklanki wody
- 60 g gorzkiego kakao
- 400 g pełnego mleka w proszku
- 50 g herbatników Petit Beurre Maślane firmy ''Cukry Nyskie''
Przygotowanie:
- Masło rozpuszczamy w małym rondelku. Lekko studzimy i dodajemy cukier, wodę, kakao, a następnie dobrze mieszamy.
- Do dużej miski wsypujemy mleko i połamane herbatniki. Do tej mieszanki dodajemy wcześniej wymieszane masło z cukrem, wodą, kakao i dobrze mieszamy.
- Całość umieszczamy w wyłożonej folią aluminiową formie do keksówki o wymiarach 10 cm x 20 cm i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.Smacznego!
O tak! Bardzo lubię takie bloki :)
OdpowiedzUsuń