sobota, 21 lutego 2015

Mus i trufle piernikowe oraz pożegnanie zimy


U mnie już po zimie! Na stole wydmuszki czekają na zanurzenie w kolorowych farbach, przepisy na mazurki wielkanocne ustawiają się w kolejce do publikacji, moja siostra przygotowuje pomysły na lekkie słodkości dla wszystkich , którzy myślą o wiosennej diecie.
Dziś ostatnie dwa przepisy w zimowej tematyce. Przepisy pachnące cynamonem, goździkami, gałką muszkatołową ,dla wszystkich tych, którzy piernik kochają nie tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia.

Dlaczego zabieram się za pisanki i skąd u mnie w lutym mazurki? O tym już za kilka dni!



Trufle piernikowe:

Składnik na 20 szt
Czas wykonania : około 20 min plus zastyganie masy

200 g gorzkiej czekolady
200 g masy kajmakowej
200 g powideł śliwkowych
20 g masła
2 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta soli

kakao i przyprawa do piernika do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki włożyć do miseczki i ustawić nad parą wodną do czasu, kiedy czekolada się rozpuści. Składniki wymieszać i odstawić do zastygnięcia.
Z zastygniętej masy formować trufle i obtaczać w wymieszanymi kakao z przyprawą piernikową.



Mus piernikowy

Składniki na około 4 – 6 porcji
Czas przygotowania 20 min plus zastyganie

3 żółtka
1 jajko
30 g cukru
40 g gorzkiej czekolady
1,5 łyżeczki żelatyny
około 30 ml zimnej wody
30 g ulubionego likieru np. śliwkowego ewentualnie rumu lub miodu pitnego
80 g pokruszonych pierniczków
łyżeczka przyprawy do piernika
250 g zimnej śmietany kremówki 30 %

bita śmietana do dekoracji.

Ubić żółtka i jajko z cukrem do powstania piany.
Czekoladę rozpuścić nad parą wodną i dodać do ubitych jajek cały czas miksując.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić w gorącym likierze i dodać do masy jajeczno- czekoladowej.
Śmietanę kremówkę ubić z przyprawą do piernika, wymieszać z pokruszonymi pierniczkami i wmieszać delikatnie do wcześniej przygotowanego kremu.
Włożyć do pucharków i umieścić w lodówce.
Serwować z bitą śmietaną.

Przepisy pojawiły się w czasopiśmie Cukiernictwo



7 komentarzy:

  1. No takie smakowite pożegnanie zimy to rozumiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie pyszności:) muszę sobie w niedzielę zrobić coś takiego na deser:) Mam nadzieje, że skutecznie zima odejdzie w najbliższym czasie bo mam jej już dość:P

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka rozpusta! Coś idealnego dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I trufle, i mus zapowiadają się ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, pyszne musiały być :)
    Ja jeszcze troszkę używam cynamonu, ale też powoli zaczynam myśleć o ciastach bardziej wiosennych :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam klimat bożonarodzeniowy i myślę, że jest to doskonały sposób na jego przedłużenie. Obie propozycje prezentują się niezwykle smakowicie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails